RSE: Tržišta upozoravaju na moguću recesiju u SAD
15.08.2019 Vašington

RSE: Tržišta upozoravaju na moguću recesiju u SAD

RSE: Tržišta upozoravaju na moguću recesiju u SAD Foto: pixaby
Trgovinske tenzije između SAD i Kine, neizvesnosti oko politike Federalnih rezervi o referentnim kamatama i znaci usporavanja ekonomskog rasta Kine i Nemačke podstakli su višenedeljno komešanje na tržištima i izazvali strah od moguće recesije u SAD i globalne ekonomske nesigurnosti, ocenjuju svetski mediji, prenosi Radio slobodna Evropa.

Američke akcije značajno su pale u sredu, dok su tržišta obveznica poslala novo upozorenje o recesiji, pošto su loši nemački i kineski ekonomski podaci podstakli strahove od globalnog usporavanja, ukazuje Volstrit džurnal.

Industrijski indeks Dau Džons na njujorškoj berzi pao je oko 2,9 odsto, dok su prinosi na 30-godišnje američke obveznice pali na rekordno nizak nivo. Ti padovi su, ističe američki list, odneli optimizam podstaknut dan ranije kada je Trampova administracija naglo suspendovala planove za uvođenje novih tarifa na robu iz Kine.

Inverzna kriva prinosa je finansijski fenomen koji se dešavao otprilike 14 meseci pre svake od devet prethodnih recesija u SAD, ističe Si-Bi-Es njuz.

Prinosi na obveznice su profit koji investitori dobijaju od vladinih ili korporativnih obveznica i, kako navodi Si-Bi-Es njuz, investitori obično traže veći prinos na dugogodišnje obveznice pošto je veći rizik uložiti novac na duži period.

Kada prinosi na kratkoročne obveznice porastu iznad dugogodišnjih obveznica, to je u prošlosti uglavnom bio signal nadolazeće recesije, dodaje američka televizija.

Ipak, dok neki stručnjaci upozoravaju investitore da se pripreme za privredni pad, drugi kažu da to nije izvesno i da je kriva prinosa upozorenje a ne predskazanje, ukazuje Si-Bi-Es njuz i dodaje da je američka privreda, po mnogim merilima, zdrava s niskom nezaposlenošću, rastom zarada i postojanim rastom bruto domaćeg proizvoda.

Prenoseći ocene ekonomista i Rojters navodi da porast tenzija oko već dugotrajnog trgovinskog rata Kine i SAD, dve najveće svetske privrede, koji otežava globalni rast i razvoj, vodi ka sledećoj američkoj recesiji.

Kao zlokoban znak štete od trgovinskog rata Kine i SAD, podaci objavljeni u sredu ukazuju da nemačka privreda ide ka recesiji, dok se rast proizvodnje u kineskim fabrikama usporio na nivo kakav nije viđen skoro dve decenije, piše Njujork tajms, uz ocenu da su problemi u Nemačkoj i Kini loš znak za ostatak sveta, usled ogromne uloge koje te zemlje imaju u globalnoj trgovini.

Nemačka privreda je imala pad od 0,1 odsto u periodu od aprila do juna, dok u proteklih godinu dana nije imala ozbiljniji napredak, saopštila je nemačka statistička služba. Analitičari Dojče bank, ukazuje njujorški list, predviđaju da će se privreda u toj zemlji smanjiti i u sadašnjem tromesečju, čime bi imala dva uzastopna kvartala pada, što je tehnička definicija recesije.

Nemačka je uz to imala i najgore ekonomske rezultate u eurozoni u drugom tromesečju, pokazali su podaci statističke agencije Evropske unije, što je, kako ukazuje Njujork tajms, posebno nezgodno za Nemačku koja je dugo držala predavanja drugim zemljma kako da vode svoje ekonomije i pad će verovatno dovesti do poziva vladi Angele Merkel da poveća potrošnju za podsticanje privrede.

Odlažući najavljenu primenu novih tarifa Kini, Tramp je pokazao koliko bola SAD mogu podneti, što Kina, kako navode izvori s Volstrita, može iskoristiti, ukazuje američka televizija Si-En-Bi-Si.

Postoje male nade da će Trampova odluka o odlaganju primene dela novih carinskih tarifa Kini otvoriti put za nastavak ozbiljnih pregovora koji će dovesti do trajnog mira u trgovinskom ratu Vašingtona i Pekinga, ocenjuje Fajnenšl tajms.

Takođe, malo je verovatno da će odlaganje primene novih carinskih tarifa doneti sigurnost koju mnoge kompanije traže u američkoj trgovinskoj politici kako bi ponovno pokrenule uspavane investicije - jedan od najvećih oblaka koji se nadvio nad američkom ekonomijom, dodaje list.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side