15.09.2015 Bukurešt

Rumuni kritikuju nameru Mađarske da proširi ogradu na istok

Rumuni kritikuju nameru Mađarske da proširi ogradu na istok Foto: Beta, AP
Rumunija je danas kritikovala plan Mađarske da novu ogradu na granici proširi i na istok, prema Rumuniji, što je ranije danas najavila vlada u Budimpešta, smatrajući da će time da zaustavi izbeglice koje alternativnim putevima žele da uđu u Mađarsku.

Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije saopštilo je da podizanje ograde između dve članice Evropske unije, koje su pri tome i strateški partneri, ne smatra poilitički korektnim, te da nije u skladu s evropskim duhom.

"Mađarska strana je obaveštena o našem stavu", navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih psolova Ruminije, a preneo Rojters.

Mađarska je već izgradila 175 kilometara dugu žičanu ogradu na granici sa Srbijom, duž glavnoj pravca za dolazak izbeglica u EU.

U danu kada je i fizički zatvorena granica sa Srbijom, zvanična Budimpešta je odlučila da izradi plan za postavljanje ograde i duž granice sa Rumunijom.

Kako je prenela Mađarska državna televizija M1, ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da je ta opcija u razmatranju zbog mogućnosti da krijumčari, nakon zatvaranja granice sa Srbijom, promene pravac krijumčarenja migranata.

Granica sa Srbijom je i fizički zatvorena nakon izgradnje orgrade, a zatvoren je i poslednji prolaz koji su izbeglice koristile, pruga Subotica - Segedin, na koju je juče u popodnevnim časovima postavljen vagon s bodljikavom žicom.

autor: MI izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side