16.09.2015 | 09:00h ► 11:01h Bukurešt

Rumunija traži sastanak i objašnjenja zbog dizanja ograde

Rumunija traži sastanak i objašnjenja zbog dizanja ograde
Ambasada Rumunije u Budimpešti zatražila je sastanak u Ministarstvu spoljnih poslova Mađarske da saopšti svoje protivljenje planovima Mađarske da podigne ogradu prema Rumuniji.

Takođe, ambasada traži i dodatna objašnjenja za takve planove, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije, a prenela rumunska agencija Ađerpres.

U Budimpešti, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto je jutros oštro osudio primedbe rumunskog premijera Viktora Ponte koji je rekao "Mađarski političari nisu ništa bolji od sirijskih i libanskih a čiji državljani beže iz zemlje", preneo je MTI.

"Viktor Ponta je juče izgubio samokontrolu i njegove nerazumne izjave uvredile su čitavu Mađarsku. Civilizovani evropski političari ne koriste tako oštre klevete. Njegove primedbe imaju samo jedno objašnjenje a to je da je on potpuno izgubio uporište u rumunskoj domaćoj politici", kaže se u saopštenju.

Ponta je sinoć na svoj Fejsbuk stranici reagovao na planove Mađarske da ogradu koju je podigla prema Srbiji proširi i na Rumuniju, rekavši da planovi Mađarske podsećaju na Evropu 30-tih i 40-tih godina prošlog veka.

Ponta je nedavno izjavio da će "Rumunija postupati sa izbeglicama kao sa ljudskim bićima, ne kao mađarski susedi koji ih kao stoku teraju štapovima i izdaju im brojeve".

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto okarakterisao je juče izjave rumunskog premijera kao "čiste laži", dodajući da su one neprimerene za jednog lidera 21. veka.

Mađarska je već izgradila 175 kilometara dugu žičanu ogradu na granici sa Srbijom, duž glavnog pravca za dolazak izbeglica u Evropsku uniju.

Juče kada je i fizički zatvorena granica sa Srbijom, zvanična Budimpešta je odlučila da izradi plan za postavljanje ograde i duž granice sa Rumunijom, što je naišlo na kritike Bukurešta.

Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije saopštilo je u utorak da podizanje ograde između dve članice EU, koje su pri tome i strateški partneri, ne smatra poilitički korektnim, te da nije u skladu s evropskim duhom, o čemu je obaveštena mađarska strana, naveo je Rojters.

 

Ponta: Strah me je da će Mađari da pucaju na izbeglice

Evropa još nije spremna da upravlja izbegličkom krizom, a upotreba sile nije rešenje, ocenio je danas rumunski premijer Viktor Ponta, navodeći da se boji da bi Mađari mogli oružjem da pokušaju da zaustave izbeglice.

"Realnost je da u ovom trenutku Evopa nije spremna. Verujem da kao i ja, evropski lideri i građani strahuju da će Mađari početi da pucaju na žene i decu. Da li bi to rešilo problem? Mislim da bi bilo samo još gore", rekao je Ponta, prenela je agencija Agerpres.

On je naveo da izbeglice treba tretirati pre svega kao ljude, kao i da je za izbegličku krizu potrebno evropsko rešenje, jer nijedna država samostalno ne može da reši problem, kao i da su Rumunija i Bugarska prepuštene same sebi.

autor: IG izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side