09.01.2012 ► 10.01.2012 Beograd

Rusi vlasnici 40 odsto nekretnina u Crnoj Gori

Rusi vlasnici 40 odsto nekretnina u Crnoj Gori
Rusi, uglavnom političari i državni službenici, vlasnici su 40 odsto nekretnina u Crnoj Gori, tvrdi list Novaja gazeta čiji su novinari u saradnji sa Centrom za istraživanje korupcije načinili popis imovine ruskih zvaničnika i ljudi bliskih režimu.

Prema tim izvorima Crna Gora je odavno stekla slavu "ruskog VIP odmarališta", a u tamošnjim agencijama za trgovinu nekretninama, koje su specijalizovane za crnogorsko primorje, ističu da je Budva među najatraktivnijim i najtraženijim lokacijama.

U zemljišnim knjigama u Budvi među vlasnicima zemljišta, kuća i stanova upisano je više desetina osoba sa imenima istovetnim onima koje nose istaknuti građani Rusije, među kojima su poslanici Dume, visoko rangirani partijski funkcioneri, zvaničnici ministarstava, kao i biznismeni i zaposleni u državnom sektoru.

List navodi, pozivajući se na podatke iz katastra Herceg Novog, da najveći ruski zemljoposednik ima 5,7 hektara u svom vlasništvu, kao i da se cene za kvadratni metar zemlje na crnogorskom primorju kreću od 500 do 1.500 američkih dolara za kvadratni metar, dok su cene stanova od 1.500 do 3.000 dolara po kvadratu.

Među atraktivnim lokacijama za koje su zainteresovani ruski državljani navedena su i naselja u opštini Tivat, gde je usidren veliki broj luksuznih jahti, takođe u vlasništvu Rusa.

Podaci netačni

U vlasništvu stranaca je oko 1,4 odsto crnogorske teritorije, a najviše  nekretnina u Crnoj Gori poseduju državljani zemalja regiona, saopšteno je iz Uprave za nekretnine Crne Gore.

Povodom navoda lista "Novaja gazeta", u Upravi za nekretnine Beti je rečeno da je u ruskom vlasništvu oko 0,1 odsto zemljišta i manje od jedan odsto kuća, stanova i drugih objekata (etažnog vlasništva).

Najviše nekretnina u Crnoj Gori u posedu je državljana Srbije - 1,15 odsto zemljišta i 6 odsto etažnog vlasništva.

Slede državljani Bosne i Hercegovine koji u Crnoj Gori poseduju 0,12 odsto  zemljišta i 0,54 odsto kuća, stanova i drugih objekata. Na trećem mestu su  hrvatski drzavljani sa 0,03 odsto vlasništva nad zemljom i 0,16 odsto etažnog  vlasništva.

autor: ZM izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Damask: Rusi za nekoliko dana više nego koalicija za godinu Damask: Rusi za nekoliko dana više nego koalicija za godinu

  Uključivanje Rusije u direktnu borbu protiv terorizma u Siriji izmeniće situaciju na Bliskom istoku i u čitavom svetu, izjavio je danas zamenik sirijskog ministra inostranih poslova Fejsal Mikdad, dodajući da je ruskim vazdušnim napadima u toku nekoliko dana postignuto više rezultata nego za godinu dana od formiranja koalicije, predvođene SAD-om.

 • Ruski analitičari: Medijski rat u cilju izbacivanja Rusije s Bliskog istoka Ruski analitičari: Medijski rat u cilju izbacivanja Rusije s Bliskog istoka

  Medijski navodi i laži o operacijama ruskih vazduhoplovnih snaga protiv Islamske države u Siriji proizilaze iz straha da će se borba Rusije protiv te terorističke organizacije pokazati mnogo efikasnijom nego svi napori koje je do sada preduzela koalicija pod vođstvom SAD, ocenjuju ruski stručnjaci.

 • Pentagon: Ruski avioni ne mogu da ugroze američke dronove Pentagon: Ruski avioni ne mogu da ugroze američke dronove

  Ruske vazduhoplovne snage, koje bombarduju položaje Islamske države u Siriji, ne predstavljaju opasnost za američke dronove, izjavila je za ruske medije portparolka Pentagona Mišel Baldanza.

 • Stoltenberg: NATO spreman da brani Tursku Stoltenberg: NATO spreman da brani Tursku

  Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da će ministri odbrane zemalja članica na današnjem sastanku razmatrati implikacije "zabrinjavajuće ekskalacije ruskih vojnih aktivnosti" u Siriji po bezbednost same Alijanse.

 • Ruske krstareće rakete pogodile infrastrukturu IS Ruske krstareće rakete pogodile infrastrukturu IS

  Ruske krstareće rakete ispaljene sa četiri vojna broda u Kaspijskom moru pogodile su infrastrukturu Islamske države (IS) u Siriji, potvrdilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

 • Moskva: Na čijoj strani ratuju SAD? Moskva: Na čijoj strani ratuju SAD?

  Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je danas da se zbog odbijanja SAD da razmenjuju obaveštajne podatke s Rusijom o Siriji postavlja pitanje na čijoj strani se nalaze, kao i da bi takva razmena pokazala da se u ruskoj operaciji udari nanose po pozicijama "Islamske države" (IS).

 • Desetogodišnjak preti da će ubiti američkog predsednika Desetogodišnjak preti da će ubiti američkog predsednika

  Desetogodišnje dete obučeno u uniformu i u pretećem borbenom stavu, naoružano raketnom granatom zapretilo je da će ubiti američkog predsednika Baraka Obama u najnovijem video spotu koje je objavila Islamska država (IS), preneli danas američki mediji.

 • Erdogan: Ne moraju Rusi graditi nuklearku i davati nam gas Erdogan: Ne moraju Rusi graditi nuklearku i davati nam gas

  Nakon što su ruski borbeni avioni dva puta narušili turski vazdušni prostor tokom vikenda, predsednik Turske Tajip Erdogan upozorio je daans Rusiju da Turska može dobiti prirodni gas i iz drugih zemalja, kao i da postoji još država koje mogu da izgrade prvu nukleranu elektranu u Turskoj.

 • Depardije: SAD su narod koji stalno uništava neki drugi Depardije: SAD su narod koji stalno uništava neki drugi

  "Sjedinjene Američke Države, to je narod koji stalno uništava neki drugi narod", izjavio je u sredu u Moskvi francuski glumac Žerar Depadije, koji tvrdi da "više voli da bude Rus".

Preporuke prijatelja
Medija centar Tanjug
Carnex brending