09.01.2012 ► 10.01.2012 Beograd

Rusi vlasnici 40 odsto nekretnina u Crnoj Gori

Rusi vlasnici 40 odsto nekretnina u Crnoj Gori
Rusi, uglavnom političari i državni službenici, vlasnici su 40 odsto nekretnina u Crnoj Gori, tvrdi list Novaja gazeta čiji su novinari u saradnji sa Centrom za istraživanje korupcije načinili popis imovine ruskih zvaničnika i ljudi bliskih režimu.

Prema tim izvorima Crna Gora je odavno stekla slavu "ruskog VIP odmarališta", a u tamošnjim agencijama za trgovinu nekretninama, koje su specijalizovane za crnogorsko primorje, ističu da je Budva među najatraktivnijim i najtraženijim lokacijama.

U zemljišnim knjigama u Budvi među vlasnicima zemljišta, kuća i stanova upisano je više desetina osoba sa imenima istovetnim onima koje nose istaknuti građani Rusije, među kojima su poslanici Dume, visoko rangirani partijski funkcioneri, zvaničnici ministarstava, kao i biznismeni i zaposleni u državnom sektoru.

List navodi, pozivajući se na podatke iz katastra Herceg Novog, da najveći ruski zemljoposednik ima 5,7 hektara u svom vlasništvu, kao i da se cene za kvadratni metar zemlje na crnogorskom primorju kreću od 500 do 1.500 američkih dolara za kvadratni metar, dok su cene stanova od 1.500 do 3.000 dolara po kvadratu.

Među atraktivnim lokacijama za koje su zainteresovani ruski državljani navedena su i naselja u opštini Tivat, gde je usidren veliki broj luksuznih jahti, takođe u vlasništvu Rusa.

Podaci netačni

U vlasništvu stranaca je oko 1,4 odsto crnogorske teritorije, a najviše  nekretnina u Crnoj Gori poseduju državljani zemalja regiona, saopšteno je iz Uprave za nekretnine Crne Gore.

Povodom navoda lista "Novaja gazeta", u Upravi za nekretnine Beti je rečeno da je u ruskom vlasništvu oko 0,1 odsto zemljišta i manje od jedan odsto kuća, stanova i drugih objekata (etažnog vlasništva).

Najviše nekretnina u Crnoj Gori u posedu je državljana Srbije - 1,15 odsto zemljišta i 6 odsto etažnog vlasništva.

Slede državljani Bosne i Hercegovine koji u Crnoj Gori poseduju 0,12 odsto  zemljišta i 0,54 odsto kuća, stanova i drugih objekata. Na trećem mestu su  hrvatski drzavljani sa 0,03 odsto vlasništva nad zemljom i 0,16 odsto etažnog  vlasništva.

autor: ZM izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Švedska priznala Palestinu Švedska priznala Palestinu

  Švedska je postala prva stara članica Evropske unije koja je priznala palestinsku državu, što su Palestinci pozdravili kao "hrabru i istorijsku" odluku, a Izrael osudio.

 • Ukrajina, Rusija i EU dogovorile nastavak isporuke gasa Ukrajina, Rusija i EU dogovorile nastavak isporuke gasa

  Rusija je pristala da nastavi isporučivanje gasa Ukrajini na osnovu sporazuma koji su večeras u Briselu postigli EU, Rusija i Ukrajina.

 • Izetbegović: Realnost BiH; Dodik: Koalicija s HDZ Izetbegović: Realnost BiH; Dodik: Koalicija s HDZ

  Novoizabrani član Predsedništva BiH iz bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović kaže da će Hrvati u BiH morati da prihvate realnost da neće napraviti treći entitet, dok predsednik RS Milorad Dodik najavljuje koaliciju sa HDZ BiH i zajednički nastup u državnim institucijama.

 • Četvoro mrtvih u padu aviona u Kanzasu (VIDEO) Četvoro mrtvih u padu aviona u Kanzasu (VIDEO)

  Broj žrtava u nesreći na aerodromu 'Mid Kontinent' u Vičiti u američkoj saveznoj državi Kanzas, kad je manji avion pao i srušio se na aerodromsku zgradu, porastao je na četiri, saopštile su lokalne vlasti.

 • Burkina Faso: Demonstranti upali u parlament i zapalili ga Burkina Faso: Demonstranti upali u parlament i zapalili ga

  Demonstranti u Burkini Faso danas su provalili u zgradu parlamenta i zapalili je, uoči glasanja o tome da li predsedniku, koji je već 27 godina na vlasti, treba dozvoliti da se sledeće godine kandiduje za još jedan mandat.

 • Šta je trulo u Euleksu? Šta je trulo u Euleksu?

  Krivotvorenje dokaza protiv Olivera Ivanovića pokazuju da su međunarodni tužioci i sudije na Kosovu prihvatili lokalni način ponašanja umesto da uvedu pravne standarde iz zemalja iz kojih su došli, piše Politika.

 • Malala poklonila 50.000 dolara za obnovu škole u Gazi Malala poklonila 50.000 dolara za obnovu škole u Gazi

  Pakistanka Malala Jusafzai, ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za mir, poklonila je 50.000 dolara za obnovu škole UN u Gazi, oštećene u izraelsko-palestinskom sukobu.

 • Navršavaju se tri decenije od smrti Indire Gandi Navršavaju se tri decenije od smrti Indire Gandi

  Danas se navršavaju tri decenije od tragične smrti Indire Gandi, dugogodišnjeg predsednika Vlade Indije i jedne od vodećih ličnosti Pokreta nesvrstanih, koja je ubijena u atentatu 31. oktobra 1984.

 • Uhapšen "američki četnik", preti mu smrtna kazna (FOTO) Uhapšen "američki četnik", preti mu smrtna kazna (FOTO)

  Američke vlasti su uhvatile čoveka optuženog za ubistvo policajca Brajana Diksona, 12. septembra i teško ranjavanje drugog policajca iz zasede, u blizini jedne policijske kasarne u Pensilvaniji.

Preporuke prijatelja
Medija centar Tanjug
Android NM