09.01.2012 ► 10.01.2012 Beograd

Rusi vlasnici 40 odsto nekretnina u Crnoj Gori

Rusi vlasnici 40 odsto nekretnina u Crnoj Gori
Rusi, uglavnom političari i državni službenici, vlasnici su 40 odsto nekretnina u Crnoj Gori, tvrdi list Novaja gazeta čiji su novinari u saradnji sa Centrom za istraživanje korupcije načinili popis imovine ruskih zvaničnika i ljudi bliskih režimu.

Prema tim izvorima Crna Gora je odavno stekla slavu "ruskog VIP odmarališta", a u tamošnjim agencijama za trgovinu nekretninama, koje su specijalizovane za crnogorsko primorje, ističu da je Budva među najatraktivnijim i najtraženijim lokacijama.

U zemljišnim knjigama u Budvi među vlasnicima zemljišta, kuća i stanova upisano je više desetina osoba sa imenima istovetnim onima koje nose istaknuti građani Rusije, među kojima su poslanici Dume, visoko rangirani partijski funkcioneri, zvaničnici ministarstava, kao i biznismeni i zaposleni u državnom sektoru.

List navodi, pozivajući se na podatke iz katastra Herceg Novog, da najveći ruski zemljoposednik ima 5,7 hektara u svom vlasništvu, kao i da se cene za kvadratni metar zemlje na crnogorskom primorju kreću od 500 do 1.500 američkih dolara za kvadratni metar, dok su cene stanova od 1.500 do 3.000 dolara po kvadratu.

Među atraktivnim lokacijama za koje su zainteresovani ruski državljani navedena su i naselja u opštini Tivat, gde je usidren veliki broj luksuznih jahti, takođe u vlasništvu Rusa.

Podaci netačni

U vlasništvu stranaca je oko 1,4 odsto crnogorske teritorije, a najviše  nekretnina u Crnoj Gori poseduju državljani zemalja regiona, saopšteno je iz Uprave za nekretnine Crne Gore.

Povodom navoda lista "Novaja gazeta", u Upravi za nekretnine Beti je rečeno da je u ruskom vlasništvu oko 0,1 odsto zemljišta i manje od jedan odsto kuća, stanova i drugih objekata (etažnog vlasništva).

Najviše nekretnina u Crnoj Gori u posedu je državljana Srbije - 1,15 odsto zemljišta i 6 odsto etažnog vlasništva.

Slede državljani Bosne i Hercegovine koji u Crnoj Gori poseduju 0,12 odsto  zemljišta i 0,54 odsto kuća, stanova i drugih objekata. Na trećem mestu su  hrvatski drzavljani sa 0,03 odsto vlasništva nad zemljom i 0,16 odsto etažnog  vlasništva.

autor: ZM izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Putin: Svet na prekretnici, opasnost od "igre bez pravila" Putin: Svet na prekretnici, opasnost od "igre bez pravila"

  Međunarodna zajednica nalazi se na istorijskoj prekretnici, gde se u svetskom poretku menjaju "pravila igre" i postoji pretnja "igre bez pravila", izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin, usprotivivši se tezi o ekskluzivnoj ulozi SAD i optuživši Vašington za poteze koji su produbili neravnotežu u svetu.

 • Ivanov: Napadi na Putina kleveta i manipulacija činjenicama Ivanov: Napadi na Putina kleveta i manipulacija činjenicama

  Lični napadi na ruskog predsednika Vladimira Putina nastavak su informacijskog rata protiv Rusije, izjavio je šef Putinove kancelarije Sergej Ivanov.

 • Mojkovac: Eksplozija u fabrici oružja, povređeno šest radnika Mojkovac: Eksplozija u fabrici oružja, povređeno šest radnika

  Šest radnika povređeno je danas u eksploziji koja se dogodila u fabrici oružja "Tara" u Mojkovcu, prenosi "Pobjeda" i precizira da niko od povređenih nije životno ugrožen.

 • Prvi slučaj ebole u Njujorku Prvi slučaj ebole u Njujorku

  Jedan njujorški lekar, koji se nedavno vratio iz zapadne Afrike, inficiran je virusom ebole, izjavio je sinoć gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio.

 • Borci Islamske države koristili hlor u Iraku? Borci Islamske države koristili hlor u Iraku?

  Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je danas da ne može za sada da potvrdi izveštaje da su ekstremisti Islamske države upotrebili gas hlor u Iraku, ali da SAD takve optužbe shvataju vrlo ozbiljno.

 • Putin i Merkelova za novi sastanak Kontakt-grupe Putin i Merkelova za novi sastanak Kontakt-grupe

  Ruski predsednik Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel ocenili su danas u telefonskom razgovoru da bi bilo svrsishodno da se u najskorije vreme održi novi susret Kontakt-grupe o Ukrajini, izražavajući istovremeno nadu da će 29. oktobra u Briselu sastanak Rusije, Ukrajine i EU o gasu doneti rezultat.

 • Sekirom napao policajce u Njujorku Sekirom napao policajce u Njujorku

  Za sada neidentifikovani napadač sekirom je napao grupu od četiri njujorška policajaca koji su pozirali za fotografiju i tom prilikom ranio dvojicu, od kojih je jedan u kritičnom stanju, posle čega je napadač ubijen.

 • SZO šalje još stručnjaka za ebolu u Mali SZO šalje još stručnjaka za ebolu u Mali

  Svetska zdravstvena organizacija (SZO) danas je saopštila da će poslati još stručnjaka u Mali da pomognu u borbi protiv ebole, dan nakon što je u toj zemlji potvrđen prvi slučaj ove bolesti.

 • Lideri EU postigli sporazum o klimatskim promenama Lideri EU postigli sporazum o klimatskim promenama

  Lideri EU postigli su istorijski sporazum o klimatskim promenama u okviru kojeg su se obavezali, između ostalog, da će do 2030. godine smanjiti za 40 odsto emisiju štetnih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.

Preporuke prijatelja
Fonet web tv Tanjug
Android NM