09.01.2012 ► 10.01.2012 Beograd

Rusi vlasnici 40 odsto nekretnina u Crnoj Gori

Rusi vlasnici 40 odsto nekretnina u Crnoj Gori
Rusi, uglavnom političari i državni službenici, vlasnici su 40 odsto nekretnina u Crnoj Gori, tvrdi list Novaja gazeta čiji su novinari u saradnji sa Centrom za istraživanje korupcije načinili popis imovine ruskih zvaničnika i ljudi bliskih režimu.

Prema tim izvorima Crna Gora je odavno stekla slavu "ruskog VIP odmarališta", a u tamošnjim agencijama za trgovinu nekretninama, koje su specijalizovane za crnogorsko primorje, ističu da je Budva među najatraktivnijim i najtraženijim lokacijama.

U zemljišnim knjigama u Budvi među vlasnicima zemljišta, kuća i stanova upisano je više desetina osoba sa imenima istovetnim onima koje nose istaknuti građani Rusije, među kojima su poslanici Dume, visoko rangirani partijski funkcioneri, zvaničnici ministarstava, kao i biznismeni i zaposleni u državnom sektoru.

List navodi, pozivajući se na podatke iz katastra Herceg Novog, da najveći ruski zemljoposednik ima 5,7 hektara u svom vlasništvu, kao i da se cene za kvadratni metar zemlje na crnogorskom primorju kreću od 500 do 1.500 američkih dolara za kvadratni metar, dok su cene stanova od 1.500 do 3.000 dolara po kvadratu.

Među atraktivnim lokacijama za koje su zainteresovani ruski državljani navedena su i naselja u opštini Tivat, gde je usidren veliki broj luksuznih jahti, takođe u vlasništvu Rusa.

Podaci netačni

U vlasništvu stranaca je oko 1,4 odsto crnogorske teritorije, a najviše  nekretnina u Crnoj Gori poseduju državljani zemalja regiona, saopšteno je iz Uprave za nekretnine Crne Gore.

Povodom navoda lista "Novaja gazeta", u Upravi za nekretnine Beti je rečeno da je u ruskom vlasništvu oko 0,1 odsto zemljišta i manje od jedan odsto kuća, stanova i drugih objekata (etažnog vlasništva).

Najviše nekretnina u Crnoj Gori u posedu je državljana Srbije - 1,15 odsto zemljišta i 6 odsto etažnog vlasništva.

Slede državljani Bosne i Hercegovine koji u Crnoj Gori poseduju 0,12 odsto  zemljišta i 0,54 odsto kuća, stanova i drugih objekata. Na trećem mestu su  hrvatski drzavljani sa 0,03 odsto vlasništva nad zemljom i 0,16 odsto etažnog  vlasništva.

autor: ZM izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Putin: Zapad nije prestao da gradi zidove Putin: Zapad nije prestao da gradi zidove

  Predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je danas Zapad da se 'ponaša kao imperija' i da posle pada Berlinskog zida nije prestao da 'gradi zidove'.

 • Otkazana premijera filma "Intervju" zbog pretnji Otkazana premijera filma "Intervju" zbog pretnji

  Njujorška premijera filma Intervju koji govori o izmišljenom planiranju atentata na lidera Severne Koreje Kim Džong Una, otkazana je zbog pretnji misteriozne grupe hakera.

 • Merkel: Evropska bezbednost mora da se gradi sa Rusijom Merkel: Evropska bezbednost mora da se gradi sa Rusijom

  Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da evropska bezbednost mora da se gradi zajedno sa Rusijom, a ne protiv nje.

 • Deseta Putinova godišnja konferencija za novinare Deseta Putinova godišnja konferencija za novinare

  Predsednik Rusije Vladimir Putin održaće danas redovnu godišnju konferenciju za novinare, a kako se očekuje, u centru pažnje medija biće pitanja koja se tiču složene ekonomske situacije u Rusiji i međunarodna pitanja, u prvom redu Ukrajina.

 • Obama potpisao, ali neće primeniti sankcije Obama potpisao, ali neće primeniti sankcije

  Predsednik SAD Barak Obama potpisao je danas zakon kojim se odobrava novi set sankcija Rusiji, ali, kako je rekao, ne planira da primeni kaznene mere navedene u dokumentu, koji je pre šest dana usvojen u Kongresu.

 • Grčka: Kršenja ljudskih prava bez presedana Grčka: Kršenja ljudskih prava bez presedana

  Mere štednje u Grčkoj izazvale su "kršenja ljudskih prava bez presedana" u periodu od četiri godine, upozorila je danas Međunarodna federacija ljudskih prava u izveštaju predstavljenom danas u Atini.

 • Netanijahu: Evropa nije naučila ništa iz holokausta Netanijahu: Evropa nije naučila ništa iz holokausta

  Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da se čini da Evropljani nisu naučili ništa iz holakausta, nakon što je sud EU naredio da se Hamas skine sa liste terorističkih organizacija tog bloka od 28 zemalja.

 • Sarajevo: Nema mesta panici zbog vakcine Sarajevo: Nema mesta panici zbog vakcine

  Vakcinacija antitetanus vakcinom obustavljena je u Kantonu Sarajevo samo iz predostrožnosti i roditelji nemaju razloga za paniku jer će analize najverovatnije pokazati da vakcine nemaju veze sa zdravstvenim stanjem učenika Srednje medicinske škole.

 • EU sankcije za Krim i Sevastopolj EU sankcije za Krim i Sevastopolj

  Lideri zemalja članica Evropske unije usvojii su danas na samitu u Briselu niz kaznenih mera koje se odnose na Krimsko poluostrvo i luku Sevastopolj koji su se ranije ove godine otcepile od Ukrajine i pripojile Rusiji.

Preporuke prijatelja
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM