09.01.2012 ► 10.01.2012 Beograd

Rusi vlasnici 40 odsto nekretnina u Crnoj Gori

Rusi vlasnici 40 odsto nekretnina u Crnoj Gori
Rusi, uglavnom političari i državni službenici, vlasnici su 40 odsto nekretnina u Crnoj Gori, tvrdi list Novaja gazeta čiji su novinari u saradnji sa Centrom za istraživanje korupcije načinili popis imovine ruskih zvaničnika i ljudi bliskih režimu.

Prema tim izvorima Crna Gora je odavno stekla slavu "ruskog VIP odmarališta", a u tamošnjim agencijama za trgovinu nekretninama, koje su specijalizovane za crnogorsko primorje, ističu da je Budva među najatraktivnijim i najtraženijim lokacijama.

U zemljišnim knjigama u Budvi među vlasnicima zemljišta, kuća i stanova upisano je više desetina osoba sa imenima istovetnim onima koje nose istaknuti građani Rusije, među kojima su poslanici Dume, visoko rangirani partijski funkcioneri, zvaničnici ministarstava, kao i biznismeni i zaposleni u državnom sektoru.

List navodi, pozivajući se na podatke iz katastra Herceg Novog, da najveći ruski zemljoposednik ima 5,7 hektara u svom vlasništvu, kao i da se cene za kvadratni metar zemlje na crnogorskom primorju kreću od 500 do 1.500 američkih dolara za kvadratni metar, dok su cene stanova od 1.500 do 3.000 dolara po kvadratu.

Među atraktivnim lokacijama za koje su zainteresovani ruski državljani navedena su i naselja u opštini Tivat, gde je usidren veliki broj luksuznih jahti, takođe u vlasništvu Rusa.

Podaci netačni

U vlasništvu stranaca je oko 1,4 odsto crnogorske teritorije, a najviše  nekretnina u Crnoj Gori poseduju državljani zemalja regiona, saopšteno je iz Uprave za nekretnine Crne Gore.

Povodom navoda lista "Novaja gazeta", u Upravi za nekretnine Beti je rečeno da je u ruskom vlasništvu oko 0,1 odsto zemljišta i manje od jedan odsto kuća, stanova i drugih objekata (etažnog vlasništva).

Najviše nekretnina u Crnoj Gori u posedu je državljana Srbije - 1,15 odsto zemljišta i 6 odsto etažnog vlasništva.

Slede državljani Bosne i Hercegovine koji u Crnoj Gori poseduju 0,12 odsto  zemljišta i 0,54 odsto kuća, stanova i drugih objekata. Na trećem mestu su  hrvatski drzavljani sa 0,03 odsto vlasništva nad zemljom i 0,16 odsto etažnog  vlasništva.

autor: ZM izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Čečenija Obami zabranila ulazak Čečenija Obami zabranila ulazak

  Predsednik ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov zabranio je ulazak u zemlju američkom predsedniku Baraku Obami i to zbog akcija SAD i Evropske unije u Ukrajini, Libiji, Siriji, Iraku i Avganistanu, koje je okarakterisao kao državni terorizam.

 • Nevreme poharalo veći deo Hrvatske Nevreme poharalo veći deo Hrvatske

  Nakon Italije i Slovenije, ciklon "Luka" je doneo nevreme i u Hrvatsku, posebno na severnoj polovini Jadrana, kao i u zapadnim delovima unutrašnjosti, prenose danas hrvatski mediji.

 • Izraelska armija obnovila napade na Gazu zbog raketiranja Izraelska armija obnovila napade na Gazu zbog raketiranja

  Izraelska armija saopštila je danas da nakon "neprekidne raketne vatre Hamasa" tokom unilateralnog izraelskog produženja privremenog humanitarnog primirja, obnavlja vazdušne, kopnene i pomorske udare na miltante u Gazi.

 • Netanijahu: Bezbednost Izraela važnija od PR-a Netanijahu: Bezbednost Izraela važnija od PR-a

  Smrt svakog palestinskog civila košta Izrael u borbi za svetsko javno menjenje, ali jevrejska država se ne sme odreći svoje bezbednosti zarad odnosa s javnošću, istakao je danas izraelski premijer Benjamin Netanijahu u intervjuima za američke TV mreže.

 • Kleg: Rusija ne bi smela da bude domaćin Svetskog kupa 2018. Kleg: Rusija ne bi smela da bude domaćin Svetskog kupa 2018.

  Zamenik britanskog premijera Nik Kleg pridružio se danas apelima da se Rusiji ne dozvoli da bude domaćin Svetskog fudbalskog kupa 2018. posle obaranja malezijskog putničkog aviona iznad istočne Ukrajine, za šta su na Zapadu okrivljene proruske snage sa tog područja.

 • Požar na Zakintosu Požar na Zakintosu

  Na grčkom ostrvu Zakintosu, u Jonskom moru, danas je izbio požar koji je uništio jedan deo šume, nisko rastinje i maslinjake.

 • "Njujork tajms" u uvodniku traži legalizaciju marihuane "Njujork tajms" u uvodniku traži legalizaciju marihuane

  List "Njujork tajms" je u svom uvodniku tražio legalizaciju marihuane i uporedio federalnu zabranu te lake droge sa periodom prohibicije u SAD (1920-33) tokom koga je ustav zabranjivao proizvodnju, transport i prodaju alkoholnih pića.

 • Ostaci Kosta Konkordije stigli u Ðenovu Ostaci Kosta Konkordije stigli u Ðenovu

  Olupina luksuznog broda "Kosta Konkordija", koji se pre više od dve i po godine nasukao kod ostrva Ðiljo kada je nastradalo 32 ljudi, danas je stigla u svoje poslednje odredište, luku Ðenova.

 • Holandski stručnjaci dolaze na mesto pada aviona MH17 Holandski stručnjaci dolaze na mesto pada aviona MH17

  Grupa od 30 holandskih medicinskih i pravnih stručnjaka danas će doći na mesto gde je na istoku Ukrajine pao malezijski putnički avion MH17, saopštile su holandske vlasti.

Preporuke prijatelja
Medija centar Tanjug
ddddd