09.01.2012 ► 10.01.2012 Beograd

Rusi vlasnici 40 odsto nekretnina u Crnoj Gori

Rusi vlasnici 40 odsto nekretnina u Crnoj Gori
Rusi, uglavnom političari i državni službenici, vlasnici su 40 odsto nekretnina u Crnoj Gori, tvrdi list Novaja gazeta čiji su novinari u saradnji sa Centrom za istraživanje korupcije načinili popis imovine ruskih zvaničnika i ljudi bliskih režimu.

Prema tim izvorima Crna Gora je odavno stekla slavu "ruskog VIP odmarališta", a u tamošnjim agencijama za trgovinu nekretninama, koje su specijalizovane za crnogorsko primorje, ističu da je Budva među najatraktivnijim i najtraženijim lokacijama.

U zemljišnim knjigama u Budvi među vlasnicima zemljišta, kuća i stanova upisano je više desetina osoba sa imenima istovetnim onima koje nose istaknuti građani Rusije, među kojima su poslanici Dume, visoko rangirani partijski funkcioneri, zvaničnici ministarstava, kao i biznismeni i zaposleni u državnom sektoru.

List navodi, pozivajući se na podatke iz katastra Herceg Novog, da najveći ruski zemljoposednik ima 5,7 hektara u svom vlasništvu, kao i da se cene za kvadratni metar zemlje na crnogorskom primorju kreću od 500 do 1.500 američkih dolara za kvadratni metar, dok su cene stanova od 1.500 do 3.000 dolara po kvadratu.

Među atraktivnim lokacijama za koje su zainteresovani ruski državljani navedena su i naselja u opštini Tivat, gde je usidren veliki broj luksuznih jahti, takođe u vlasništvu Rusa.

Podaci netačni

U vlasništvu stranaca je oko 1,4 odsto crnogorske teritorije, a najviše  nekretnina u Crnoj Gori poseduju državljani zemalja regiona, saopšteno je iz Uprave za nekretnine Crne Gore.

Povodom navoda lista "Novaja gazeta", u Upravi za nekretnine Beti je rečeno da je u ruskom vlasništvu oko 0,1 odsto zemljišta i manje od jedan odsto kuća, stanova i drugih objekata (etažnog vlasništva).

Najviše nekretnina u Crnoj Gori u posedu je državljana Srbije - 1,15 odsto zemljišta i 6 odsto etažnog vlasništva.

Slede državljani Bosne i Hercegovine koji u Crnoj Gori poseduju 0,12 odsto  zemljišta i 0,54 odsto kuća, stanova i drugih objekata. Na trećem mestu su  hrvatski drzavljani sa 0,03 odsto vlasništva nad zemljom i 0,16 odsto etažnog  vlasništva.

autor: ZM izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Svi složni u oceni da je potrebna deeskalacija (VIDEO) Svi složni u oceni da je potrebna deeskalacija (VIDEO)

  Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da su svi lideri na susretu u Minsku složni u oceni da je potrebno deeskalirati sukob u Ukrajini, i najavio za sutra mogućnost održavanja susreta Kontakt-grupe za rešavanje krize u Ukrajini.

 • Džihadisti traže otkup od 6,6 miliona dolara za Amerikanku Džihadisti traže otkup od 6,6 miliona dolara za Amerikanku

  Džihadistička organizacija Islamska država traži otkup od 6,6 miliona dolara za oslobađanje 26-godišnje američke humanitarne radnice, koja je oteta prošle godine u Siriji, kao i puštanje na slobodu jedne muslimanke iz američkog zatvora, javlja televizija ABC.

 • Prekid vatre između Izraela i Hamas na snazi bez kršenja Prekid vatre između Izraela i Hamas na snazi bez kršenja

  Neograničeni prekid vatre između Izraela i palestinskih militanta na snazi je od sinoć u pojasu Gaze i obe strane ga poštuju dok sagledavaju posledice 50 dana sukoba, u kome je poginulo više od 2.200 ljudi, velikom većinom Palestinaca.

 • Uskoro "mapa puta" o primirju, nastavak rada Kontakt-grupe Uskoro "mapa puta" o primirju, nastavak rada Kontakt-grupe

  Predsednici Ukrajine i Rusije, Petro Porošenko i Vladimir Putin, saopštili su posle njihovog sinoćnjeg prvog bilateralnog sastanka u Minsku da će biti pripremljena "mapa puta" radi dogovora o što skorijem prekidu vatre na istoku Ukrajine i da su se dogovorili da Kontakt-grupa za rešavanje ukrajinske krize što skorije obnovi rad u glavnom gradu Belorusije.

 • SZO: Zabraniti prodaju elektronskih cigareta trudnicama i maloletnicima SZO: Zabraniti prodaju elektronskih cigareta trudnicama i maloletnicima

  Svetska zdravstvena organizacija (SZO) zatražila je zabranu za prodaju elektronickih cigareta maloletnicima i njihovu upotrebu u zatvorenim prostorima, piše portal Pliva.

 • Serijski ubica odgovoran za pucnjave u Los Anđelesu Serijski ubica odgovoran za pucnjave u Los Anđelesu

  Policija Los Anđelesa je saopštila da je muškarac, koji se nalazi u pritvoru zbog ubistva četiri osobe tokom nedavnog nasumičnog pucanja na prolaznike, serijski ubica.

 • Merkel: Putin da objasni izveštaje o upadu Rusa u Ukrajinu Merkel: Putin da objasni izveštaje o upadu Rusa u Ukrajinu

  Nemačka kancelarka Angela Merkel danas je u telefonskom razgovoru rekla ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da izveštaji o novim upadima ruske vojske na teritoriju Ukrajine moraju biti razjašnjeni, saopštio je njen portparol Štefen Zajbert.

 • Treći lekar u Sijera Leoneu umro od ebole Treći lekar u Sijera Leoneu umro od ebole

  Treći lekar je umro od ebole u Sijera Leoneu, izjavio je danas zvaničnik vlade, dok medicinski radnici pokušavaju da utvrde kako je četvrti naučnik inficiran ovim smrtonosnim virusom pre nego što je evakuisan u Evropu.

 • Liberija: Sukobi zbog karantina, obustavljanje letova Liberija: Sukobi zbog karantina, obustavljanje letova

  Snage bezbednosti u Monroviji otvorile su danas vatru i bacile suzavac kako bi rasterale ljude koji su ih gađali kamenicama u pokušaju da pobegnu iz karantina uvedenog zbog ebole.

Preporuke prijatelja
Medija centar Tanjug
Android NM