Rusi zauzeli ukrajinsku vojnu bazu i desantni brod, sve veća opasnost od rata
24.03.2014 | 09:26h ► 17:46h Kijev

Rusi zauzeli ukrajinsku vojnu bazu i desantni brod, sve veća opasnost od rata

Rusi zauzeli ukrajinsku vojnu bazu i desantni brod, sve veća opasnost od rata AP/Beta
Ruske snage zauzele su danas ukrajinsku vojnu bazu Feodosija ali i ukrajinski desantni brod "Konstantin Olšanski" koji se nalazi u jezeru Donuzlav, na zapadu Krima.

On je na svom Fejsbuk nalogu naveo da su ruske snage tokom akcije koristile lakša oklopna vozila i helikoptere i da su se čuli pucnji iz vatrenog oružja. Dva sata kasnije bazu su napustila tri kamiona u kojima su bili ukrajinski vojnici, čije su ruke bile vezane, naveo je Seleznev.

Tokom akcije zarobljeno je između 60 i 80 ukrajinskih vojnika, saopštilo je ministarstvo odbrane Ukrajine.

"Situacija na Krimu je veoma kompleksna. Poslednjih dana Rusi su zauzeli i potom zaplenili brodove, uprkos tome što su komandanti imali naređenje da koriste oružje", rekao je juče ukrajinski ministar odbrane Igor Tenjuk.

Ruske snage su u subotu su zauzele baze Novofedorivka i Belbek, a tokom tih akcija povređeni su jedan novinar i jedan ukrajinski vojnik.

Zauzet brod Konstantin Olšanski 

Ruske snage zauzele su danas ukrajinski desantni brod "Konstantin Olšanski" koji se nalazi u jezeru Donuzlav, na zapadu Krima, javio je Frans pres.

Ukrajinska agencija Ukrinform prenela je izjavu portparola ukrajinskog Ministarstva odbrane Vladislava Seleznjova da je posada tog broda aktivirala dimne bombe u samoodbrani.

"Na gornjoj palubi kreću se nepoznati naoružani ljudi, a posada se zabarakadirala u delovima broda", rekao je on.

Ranije danas agencija UNIAN je - pozivajući se na člana posade broda "Čerkasi" koji je takođe u Donuzlavu, Aleksandra Gutnika, javila da je većina posade desantnog broda "Konstantin Olšanski" bila prešla na stranu Rusije, a da su "ruski vojnici protekle noći sproveli operaciju potpunog zatvaranja prolaza u more", potapanjem jednog manjeg broda.

Ukrajina povlači trupe

Ukrajina je danas odlučila da povuče svoje trupe sa Krima, saopštio je vršilac dužnosti ukrajinskog predsednika Oleksandar Turčinov.

"Savet nacionalne odbrane i bezbednosti naredio je ministarstvu odbrane da povuče svoje vojne jedinice koje se nalaze na Krimu", rekao je Turčinov na sastanku sa šefovima parlamentarnih grupa.

Današnja odluka predstavlja promenu stava ukrajinskih vlasti koje su ranije svojim oružanim snagama izdale dozvolu da pucaju u cilju odbrane baza na Krimu.

Sve veća opasnost od rata

Šanse da izbije rat između Rusije i Ukrajine rastu zbog nepredvidivosti predsednika Rusije Vladimira Putina, rekao je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrij Deščicja.

"Ne znamo šta je na umu ruskog predsednika Vladimira Putina i kakve će biti njegove odluke. Situacija je eksplozivnija nego što je bila pre nedelju dana", rekao je šef ukrajinske diplomatije, prenela je agencija Ukrinform.

Deščicja je rekao da je to trenutna situacija, uprkos činjenici da međunarodna zajednica nastoji da zaustavi Rusiju kroz diplomatske mere i sankcije.

On je istakao da su Ukrajinci spremni da brane svoju zemlju u slučaju ruske invazije na kontinentalni deo Ukrajine.

"U ovom trenutku, kada bi ruske trupe izvršile invaziju istočnog regiona, bilo bi nam teško da tražimo od ljudi koji tamo žive da ne odgovaraju na takvu vojnu invaziju", rekao je Deščicja.

U istočnom regionu Ukrajine stanovništvo je pretežno rusko.

Rusija je prošle sedmice pripojila svojoj teritoriji Krim posle referenduma na kome su se stanovnici tog poluostrva izjasnili za otcepljenje i pripajanje Rusiji a uprkos protivljenju EU i SAD.

autor: MP/AM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side