Rusija daje 16 milijardi evra za borbu protiv koronavirusa i podršku privredi
01.04.2020 Moskva

Rusija daje 16 milijardi evra za borbu protiv koronavirusa i podršku privredi

Rusija daje 16 milijardi evra za borbu protiv koronavirusa i podršku privredi Foto: Beta, AP / John Minchillo
Rusija će isplatiti 1.400 milijardi rubalja (16,2 milijarde evra) za borbu protiv koronavirusa i za podršku privredi, najavio je danas premijer Mihail Mišustin.

"Ministarstvo finansija je rezervisalo 1.400 milijardi rubalja za borbu protiv koronavirusa i sprovođenje antikriznih mera", rekao je on na video-konferenciji Vlade, prenošenoj na televiziji.

Među najavljenim merama je pomoć malim i srednjim preduzećima "moratorijumom na plaćanje određenog broja novčanih kazni i privremenom zabranom zamrzavanja računa".

Najavllena je i podrška građanim koji su zbog krize nesolventni, a duguju od 50.000 do 700.000 rubalja, da privremeno ne moraju da otplaćuju dug.

Premijer je takođe najavio mere podrške ruskim regionima, vrlo zavisnim od pomoći Ruske Federacije, da "nadoknade budžetski gubitak zbog pada prihoda".

Mišustin je već sredinom marta najavio niz mera za podršku privredi od oko 300 milijardi rubalja.

Prošle nedelje, predsednik Ruske Federacije, Vladimir Putin, naložio je premijeru da malim i srednjim preduzećima na šest meseci odloži naplatu poreza i otplaćivanje kredita.

Od tada su preduzete drastične mere sanitarne zaštite koje se primenjuju u skoro svim ruskim regionima kako bi sprečilo širenje bolesti Covid-19, od koje je zvanično registrovanih 2.777 slučajeva, i 24 umrla.

Ruska privreda, posle slabe 2019. godine, ima malo nade za oporavak ove godine, posebno jer opala cena nafte u svetu, u ponedeljak na najniži nivo za čak 18 godina.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side