Rusija hapsi i izručuje Kineze zbog kršenja izolacije
20.03.2020 Moskva

Rusija hapsi i izručuje Kineze zbog kršenja izolacije

Rusija hapsi i izručuje Kineze zbog kršenja izolacije Foto: Beta, AP / Andrew Medichini
Ruske vlasti su uhapsile i deportovale brojne kineske državljane zbog kršenja procedura izolacije koje je moskovska vlada uvela u borbi protiv korona virusa.

Advokat angažovan na najmanje 15 takvih slučajeva Sergej Malik rekao je za AP da je 79 Kineza pritvoreno od početka godine i kažnjeno zbog napuštanja stana tokom 14-dnevne samoizolacije koja im je naređena po njihovom povratku iz Kine.

Većina je deportovana iz Rusije, dok ih još 27 u pritvoru čeka izručenje ili presude po žalbama zbog zatvaranja koje smatraju arbitrarnim, kazao je Malik.

"Neko je odlučio da kineski državljani budu mete. Naša hrabra policija postupa po nečijim naredbama. Niko nije privodio Italijane ili Irance. Samo Kineze", naveo je.

U sudskim dokumentima u koje je AP imao uvid piše da su neki od uhapšenih Kineza izjavili da nisu razumeli pravila koja su morali da poštuju dok su u samoizolaciji, zbog toga što nisu dobili detaljna objašnjenja ili zato šda ne znaju dovoljno dobro ruski jezik.

Među razlozima koje su naveli za izlazak iz stana tokom karantina bili su kupovina namirnica, uzimanje imigracionih dokumenata ili plaćanje studija.

U sklopu strategije sprečavanja širenja korona virusa, moskovske vlasti su krajem februara saopštile da svako ko dolazi iz Kine mora da provede dve nedelje u izolaciji.

Gradska vlast je poslala policiju da traži kineske državljane po hotelima, studentskim domovima, stambenim zgradama i kompanijama.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side