15.03.2016 | 09:03h ► 15:03h Moskva

Rusija počela povlačenje vojne opreme iz Sirije

Rusija počela povlačenje vojne opreme iz Sirije Foto: Beta, AP
Rusija je počela povlačenje vojne opreme iz Sirije, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

Predsednik Rusije Vladimir Putin juče je naredio povlačenje velikog dela ruskih trupa iz te zemlje.

"Tehničko osoblje počelo je da priprema avione za duge letove ka bazama u Ruskoj Federaciji", navodi ministarstvo u saopštenju.

U toku je utovar vojne opreme i materijala u teretne avione. Ministarstvo nije saopštilo kada će avioni poleteti iz Sirije.

Povlačenje opreme označilo bi kraj petomesečne ruske vojne akcije u Siriji.

Putin je rekao da je odluka o povlačenju vojske donesena u koordinaciji sa sirijskim predsednikom i da treba da bude stimulans za nastavak mirovnih pregovora pod okriljem UN u Ženevi.

Bela kuća je saopštila da su američki i ruski predsednik, Barak Obama i Vladimir Putin, razgovarali telefonom o najavljenom povlačenju.

U saopštenju Bele kuće se navodi da je u razgovoru bilo reči o povlačenju ruskih snaga i "narednim koracima koji treba sprovesti u cilju prekida neprijateljstava".

 

Svečani doček u Rusiji za prve avione koji se vraćaju iz Sirije

Svečani doček priređen je danas u bazi na jugoistoku Rusije za prve ruske avione koji su se vratili iz Sirije u skladu sa odlukom o povlačenju dela ruskog vojnog kontingenta iz te zemlje.

U skladu sa naređenjem koje je sinoć izdao ruski predsednik Vladimir Putin prva grupa bombardera Su-34 i transportnih aviona Tu-154 sa tehnčarima i vojnim materijalom danas je stigla u Rusiju iz ruske vojne baze Hmeimim na severozapadu Sirije.

Avioni su sleteli u vojnu bazu blizu Voroneža na jugozapadu Rusije, a pre sletanja nisko su leteli iznad mase koja se okupila da ih dočeka. ; Pilote je dočekalo više stotina ljudi koji su nosili ruske zastave, bukete cveća i balone kao i visoko rangirani predstavnici ruske vojske, među kojima i komandat ruskih vazduhoplovnih snaga general Viktor Bondarev. "Čestitam vam na obavljenoj misiji. Još jednom ste dokazali celom svetu da je obuka naših pilota na najvišem nivou", rekao je general i dodao da tokom operacije u Siriji nije bilo ni jednog bombardovanja koje nije pogodilo svoj cilj.

General Bondarev je rekao da međnarodni terorizam pretrpeo znatne gubitke zahvaljujući ruskoj vojsci. On je takođe ocenio da u Siriji ostaje dovoljno vladinih ili stranih snaga posle povlačenja velikog ruskog kotingenta da bi se osigurao poraz "terorističkih bandi".

Putin je juče naredio povlačenje većeg dela ruskog vojnog kontingenta iz Sirije. Ruska vojska je danas precizirala da će se nastaviti vazdušni napadi na "terorističke ciljeve" u Siriji.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side