19.04.2018 Moskva

Rusija poziva studente koji studiraju na Zapadu da se vrate u zemlju

Rusija poziva studente koji studiraju na Zapadu da se vrate u zemlju Foto: pixabay.com
Ruska vladina agencija za dijasporu pozvala je Ruse koji studiraju na univerzitetima u inostranstvu da se vrate u zemlju i da tu nastave studije, u okviru kampanje koja je povezana sa sve lošijim odnosima Moskve i Zapada.

Projekat pod nazivom "Veoma izvesna dobrodošlica" ili "Vreme je da se vratite kući", koju je osmislilo Rošotrudničestvo, pokrenut je 16. aprila i odnosi se na studente koji su Velikoj Britaniji i drugim zemljama "koje pokazuju neprijateljski odnos" prema Rusiji.

Tvorci projekta su uvereni da značajan broj studenata želi da se vrati u Rusiju "iz političkih razloga" i obećavaju povratnicima da će ih upisati na elitni Državni fakultet za međunarodne odnose (MGIMO) pri Ministarstvu spoljnih poslova, ili da im naći zaposlenje na Dalekom istoku Rusije.

Dnevnik Komersant, međutim piše da niko od studenata koje su anketirali ne oseća nikakav pritisak, a da su u ambasadi Velike Britanije saopštili da se "kao i uvek raduju Rusima koji dolaze da studiraju ili da posete tu zemlju".

Oksana Burjak je prezentujući projekat kazala da je "izuzetno važna bezbednost onih koji studiraju u inostranstvu.

"Postoji ozbiljna bojazan da mladi Rusi mogu da stradaju u provokacijama u zemljama koje pokazuju neprijateljstvo prema našoj zemlji", rekla je Burjak.

Predstavnica Rošotrudničestva Olga Jevko je navela da u toj agenciji vide "negativan uticaj rusofobnog raspoloženja prema Rusima".

"Highly Likely Welcome Back" (Vrlo izvesna dobrodošlica) je zvaničan naziv projekta. Time se aludira na frazu "highly likely" koju su britanski zvaničnici koristili u slučaju dvostrukog agenta Skripalja navodeći da je "vrlo izvesno" da je Rusija odgovorno za njegovo trovanje.

Povratak studenata je s tim u vezi povezan pre svega sa povratkom iz Velike Britanije, precizirala je Jevko.

Dekan MGIMO Genri Sardarjan najavio je da je taj fakultet spreman da po ubrzanoj proceduri upiše nekoliko stotina studenata, povratnika iz inostranstva.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side