22.04.2014 | 11:42h ► 13:07h Moskva

Rusija spremna za nove zapadne sankcije

Rusija spremna za nove zapadne sankcije AP/Beta
Rusija je spremna da se suoči sa novim zapadnim sankcijama zbog Ukrajine, izjavio je danas ruski premijer Dmitrij Medvedev.


"Siguran sam da ćemo biti u stanju da posledice svedemo na najmanju moguću meru", rekao je on poslanicima u parlamentu, navodi AFP.

"Vlada je spremna da radi u usloviima kada je piroritet zaštita privrede i građana od takvih neprijateljskih postupaka koji bi mogli uslediti zbog pogoršanja spoljnjopolitičke situacije", dodao je Medvedev.

Kličko zatražio od Bajdena nove sankcije protiv Rusije

Lider ukrajinske partije UDAR Vitalij Kličko je danas tokom susreta sa američkim potpredsednikom DŽozefom Bajdenom zatražio da SAD uvedu nove, jače sankcije protiv Rusije, saopšteno je na sajtu partije.

"Zapad mora odmah da uvede žestoke sankcije protiv Rusije. One moraju da obuhvate sve sektore ekonomije i da istinski zabole", izjavio je Kličko, a preneo Glas Rusije.

Lider UDAR-a je takođe izjavio da njegova stranka podržava antiterorističku operaciju na istoku zemlje i dodao da je Ukrajini jako važna vojna i vojno-tehnička pomoć SAD.

SAD i Evropa su protiv jednog broja ruskih zvaničnika uveli sankcije u vidu zabrane ulaska na teritoriju SAD i zamrzavanja imovine. Od pravnih lica sankcije su obuhvatile samo banku "Rusija", podseća Glas Rusije.

SAD neće uskoro uvoditi sankcije Putinu


Portparolka američkog Stejt dipartmenta Džen Psaki izjavila je kako bi SAD povodom krize u Ukrajini mogle da razmotre uvođenje sankcija i za ruskog predsednika Vladimira Putina, ali i napomenuo kako takav korak neće biti uskoro preduzet.

Odgovarajući na Tviteru u intervjuu za stanicu Eho Moskve, Psakijeva je rekla kako SAD mogu da uvedu sankcije za ljude, kompanije i sektore, ali da cilj nisu same sankcije, nego "deeskalacija" situacije u Ukrajini, prenosi Rojters.

"Mnoštvo zvaničnika se razmatra. Mnogo sankcija pre nego što budemo razgovarali o predsedniku Putinu", napomenula je Psakijeva.

SAD najradije ne bi uvodile dodatne sankcije Rusiji, ali su spremne da uvedu takve mere u slučaju daljeg pogoršavanja situacije u Ukrajini, izneo je danas Ben Rouds, jedan od ključnih spoljnopolitičkih savetnika Baraka Obame i zamenik šefa američkog Saveta za nacionalnu bezbednost.

Da ne bi bile uvedene dodatne sankcije, SAD bi, po Roudsu, morale da vide smanjenje tenzija, poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine. "Uvešćemo nove sankcije samo ako uočimo neku vrstu destabilizacije u Istočnoj Ukrajini", ističe Rouds, a prenosi Itar-Tas. 

Rouds je dodao kako bi razlog za nove sankcije bio i izostanak napretka narednih dana u primenu sporazuma iz Ženeve.

Za dosadašnje sankcije Rouds je rekao kako su uvedene zbog "ruske akcije na Krimu i destabilizacije situacije u Istočnoj Ukrajini" i kako one generalno nisu usmerene protiv Rusije, već imaju za cilj podršku međunarodnom poretku. 

Zabrannjen ulazak na Krim tatarskom lideru

Rusija je danas na pet godina zabranila ulazak na Krim lideru proukrajinskih tatara s tog poluostrva Mustafi Džemilevu, saopštila je tatarska skupština.

Džemilevu, koji je bio na putu u Ukrajinu je, kada je pokušao da se vrati na Krim, uručena zvanično rešenje o zabrani ulaska na Krim tokom pet godina, prenosi AFP.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je, inače, juče potpisao dekret o rehabilitaciji krimskih Tatara i drugih etničkih manjina koje su bile ugnjetavane za vreme vlasti Josifa Staljina u Sovjetskom Savezu.

"Potpisao sam dekret o rehabilitaciji krimskih Tatara, Jermena, Nemaca, Grka - svih onih koji su bili ugnjetavani za vreme Staljinove represije", rekao je Putin na sastanku Državnog saveta.

Pripadnici tatarske manjine, kojih ima 300.000 i čine oko 15 odsto stanovništva Krima, prošlog meseca su izrazili protivljenje pripajanju tog poluostrva Rusiji. 

autor: SA izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side