16.04.2018 Hag

Ruska ambasada: Međunarodni istražitelji imaće pristup Dumi u sredu

Ruska ambasada: Međunarodni istražitelji imaće pristup Dumi u sredu Foto: Beta, AP
Istražitelji Međunarodne organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW), koji još nemaju pristup sirijskom gradu Dumi zbog bezbednosnih problema, će stići u sredu da ispitaju navodni napad gasom, saopštila je ruska ambasada pri toj organizaciji.

"Mi predviđamo da stručnjaci OPCW stignu u sredu", rekao je visoki ruski zvaničnik na konferenciji za štampu u ruskoj ambasadi u Hagu gde je sedište OPCW, i dodao da putevi koji vode do grada Dume treba još da budu raščišćeni od mina.

Zvaničnici OPCW rekli su danas da njihovi istražitelji koji se nalaze u Siriji od nedelje još nisu dobili pristup lokaciji u Dumi koju treba da ispitaju. Sirijski i ruski zvaničnici negirali su da sprečavaju njihov pristup navodeći da su razlozi što misija još nije tamo stigla bezbednosne prirode.

Međunarodne tenzije se ne stišavaju posle napada koje su izvele u subotu rano ujutro SAD, Francuska i Velika Britanija protiv vojnih postrojenja vlasti Bašara al Asada, kao kaznu za navodni hemijski napad 7. aprila u gradu Dumi koji je tada bio pod kontrolom pobunjenika, navodi agencija Frans pres.

Rad međunarodnih istražitelja biće komplikovan više od nedelju dana od kada se dogodio navodni hemjski napad u zoni koja je u međuvremenu došla pod kontrolu sirijskih vlasti i ruske vojne policije. Poslednji pobunjenički borci napustili su Dumu u subotu u okviru sporazuma o predaji potpisanog 9. aprila, dva dana posle navodnog hemijskog napada.

SAD sumnjaju da je Rusija manipulisala lokacijom u Dumi da bi sprečila prolanazak dokaza o hemijskom napadu.

"Rusi su mogli da posete mesto napada. Strahujemo da su oni izmenili tu lokaciju u nastojanju da ometu napore misije OPCW da sprovede efikasnu istragu", rekao je američki ambasador pri toj organizaciji Ken Vord i dodao da to dovodi u pitanje kapacitet istražne misije da sprovede istragu.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side