17.07.2019 Moskva

Ruske vlasti produžile pritvor ukrajinskim mornarima

Ruske vlasti produžile pritvor ukrajinskim mornarima Foto: Beta, AP
Rusko pravosuđe produžilo je danas za tri meseca pritvor za ukrajinske mornare uhapšene posle incidenta u novembru, jer ih Moskva optužuje da su ilegalno prešli granicu dok Kijev smatra da su to "politički zatvorenici".

Moskovski sud je produžio do 24. oktobra pritvor za 13 mornara. Ročište za drugih 11 mornara biće održano kasnije tokom dana.

Oslobađanje tih 24 pripadnika ukrajinske mornarice uhapšenih kod poluostrva Krim koje je Rusija pripojila 2014. godine, kako navodi Kijev, predsednici Ukrajine i Rusije, Volodimir Zelenski i Vladimir Putin, pomenuli su kao jedno od pitanja tokom prvog telefonskog razgovora.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je danas da su Putin i Zelenski o tome razgovarali ali je dodao da nije bilo reči o pregovorima za oslobađanja mornara.

Oružani incident u novembru 2018. godine između ukrajinskih ratnih brodova i ruske obalske straže kod obale Krima završio se zaplenom brodova. Tri mornara su tada povređena.

Uprskos pozivima međunarodne organizacije da mornari budu oslobođeni, ruske vlasti su navele u nekoliko navrata da će im biti suđeno.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side