18.09.2018 | 08:15h ► 11:37h Moskva

Rusija: Sirijske rakete slučajno oborile ruski avion

Rusija: Sirijske rakete slučajno oborile ruski avion Foto: pixabay
Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ruski avion za osmatranje s 15 članova posade oborile sirijske rakete nad Sredozemnim morem.

Ruska vojska je navela da je avion slučajno pogodila jedna od raketa ispaljene na četiri izraelska borbena aviona koji su kasno sinoć napadali mete u sirijskoj priobalnoj provinciji Latakija.

Rusija je navela da su izraelski avioni "odgurali" ruski avion na liniju vatre. Ministarstvo je optužilo izraelsku vojsku za "namernu provokaciju" i dodalo da Izraela nije upozorio Rusiju o svojoj operaciji u toj oblasti sve do jedan minut pre napada.

Rusija podržava režim sirijskog predsednika Bašara Asada i ima dve vojne baze u Siriji, od kojih je jedna blizu sredozemne obale.


Šojgu krivi Izrael za pad ruskog aviona

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je danas u telefonskom razgovoru s izraelskim kolegom Avigdorom Libermanom da je Izrael odgovoran za obaranje ruskog vojnog aviona u Siriji, javila je ruska državna televizija.

Ruska vojska saopštilo je prethodno da su ruski avion za osmatranje oborile sirijske rakete nad Sredozemnim morem kasno sinoć i da je poginulo svih 15 članova posade.

Ruska televizija prenela je saopštenje Ministarstva odbrane da je Šojgu Libermanu rekao da je Izrael "potpuno kriv" za smrt 15 ljudi.

Šojgu je rekao da Rusiju nije bila obaveštena o operaciji Izraela u toj oblasti uprkos posebnoj liniji komunikacije izmedju dve zemlje koja bi trebalo da spreči takve nesreće.

On je dodao da Rusija "zadržava pravo" da odgovori na postupke Izraela.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side