08.01.2012 Damask

Ruski ratni brodovi uplovili u luku u Siriji

Ruski ratni brodovi uplovili u luku u Siriji
Flota ruskih ratnih brodova uplovila je u pomorsku bazu Tartus u Siriji.

"Brodovi su pristali u luku u Siriji. Cilj ove posete jeste približavanje dve zemlje i jačanje prijateljskih veza Rusije i Sirije", rekao je oficir ruske ratne mornarice Vladimir Jakušin.

Kapetani brodova ruske flote koja je stigla u Tartus izrazili su svoju punu solidarnost sa sirijskim narodom.

Sirijski dnevnik "Al-Vatan" u utorak je najavio da će ruska flota, predvođena nosačem aviona "Admiral Kuznjecov", doploviti u Tartus i tu ostati šest dana.

Prema tom dnevniku, u floti se nalaze ratni brodovi kao i podmornice, borbeni avioni, helikopteri i nekoliko sistema protivavionskih raketa.

Rusija, koja ima pomorsku bazu kod Tartusa, koju je nedavno proširila, pokazala se kao saveznik vlasti u Damasku od početka marta kada je počela pobuna protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Moskva odbacuje svako mešanje u sirijsku krizu i uložila je veto na nacrt rezolucije koju su u Savetu bezbednosti UN predložile zapadne zemlje i u kojoj se predviđa embargo na isporuku oružja Siriji.

Rusija je u novembru najavila da će 2012. poslati flotu svojih ratnih brodova u Siriju samo u zvaničnu posetu.

Portparol glavnog štaba ruske mornarice istakao je tada da planovi o slanju brodova u Siriju nemaju nikakve veze sa sukobima opozicije i snaga lojalnih režimu Basira al-Asada. 

autor: AS izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vesli Klark: Potrebna pomoć za ukrajinsku vojsku Vesli Klark: Potrebna pomoć za ukrajinsku vojsku

  Bivši komandant NATO, penzionisani general Vesli Klark, koji je komandovao napadom na SR Jugoslaviju 1999. godine, ocenio je da su ukrajinskoj vojsci hitno potrebni panciri, optičke sprave za noćno osmatranje, komunikaciona oprema i avionsko gorivo za odbranu od eventualnog ruskog napada.

 • Sneg zavejao region Sneg zavejao region

  Sneg koji od sinoć pada u većem delu zapadne Makedonije formirao je pokrivač koji na većim nadmorskim visinama dostiže i do 40 centimetara.

 • Basesku želi da se Moldavija ujedini s Rumunijom Basesku želi da se Moldavija ujedini s Rumunijom

  Rumuski predsednik Trajan Basesku želi da se Republika Moldavija ujedini s Rumunijom, ako bi to želeli i građani Moldavije.

 • SAD spremaju nevojnu pomoć Ukrajini, ali ne i oružje SAD spremaju nevojnu pomoć Ukrajini, ali ne i oružje

  SAD rade na paketu nevojne pomoći Ukrajini, koja bi mogla da uključi medicinske potrepštine i odeću, ali neće sadržati pancire i drugu vojnu opremu, rekli su danas neimenovani američki zvaničnici.

 • Imigrantski brod potonuo kod turske obale, osmoro utopljenih Imigrantski brod potonuo kod turske obale, osmoro utopljenih

  Osmoro ljudi se utopilo, među njima jedno dete, a pet se vodi kao nestalo nakon što je brod, koji je prevozio migrante za Grčku, potonuo danas kod zapadne obale turske, objavili su lokalni mediji.

Preporuke prijatelja
Fonet web tv Tanjug
NM ANdroid 2