08.01.2012 Damask

Ruski ratni brodovi uplovili u luku u Siriji

Ruski ratni brodovi uplovili u luku u Siriji
Flota ruskih ratnih brodova uplovila je u pomorsku bazu Tartus u Siriji.

"Brodovi su pristali u luku u Siriji. Cilj ove posete jeste približavanje dve zemlje i jačanje prijateljskih veza Rusije i Sirije", rekao je oficir ruske ratne mornarice Vladimir Jakušin.

Kapetani brodova ruske flote koja je stigla u Tartus izrazili su svoju punu solidarnost sa sirijskim narodom.

Sirijski dnevnik "Al-Vatan" u utorak je najavio da će ruska flota, predvođena nosačem aviona "Admiral Kuznjecov", doploviti u Tartus i tu ostati šest dana.

Prema tom dnevniku, u floti se nalaze ratni brodovi kao i podmornice, borbeni avioni, helikopteri i nekoliko sistema protivavionskih raketa.

Rusija, koja ima pomorsku bazu kod Tartusa, koju je nedavno proširila, pokazala se kao saveznik vlasti u Damasku od početka marta kada je počela pobuna protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Moskva odbacuje svako mešanje u sirijsku krizu i uložila je veto na nacrt rezolucije koju su u Savetu bezbednosti UN predložile zapadne zemlje i u kojoj se predviđa embargo na isporuku oružja Siriji.

Rusija je u novembru najavila da će 2012. poslati flotu svojih ratnih brodova u Siriju samo u zvaničnu posetu.

Portparol glavnog štaba ruske mornarice istakao je tada da planovi o slanju brodova u Siriju nemaju nikakve veze sa sukobima opozicije i snaga lojalnih režimu Basira al-Asada. 

autor: AS izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Slovačka: Značajno pojačana aktivnost ruskih špijuna Slovačka: Značajno pojačana aktivnost ruskih špijuna

  Slovačka državna bezbednosna agencija SIS saopštila je danas da su ruski agenti značajno pojačali aktivnost u Slovačkoj i svim drugim članicama NATO i Evropske unije, kao posledica ukrajinske krize.

 • Nakon sukoba mirno na skupovima u Atini Nakon sukoba mirno na skupovima u Atini

  Dva rivalska skupa u centru Atine okupili su oko 25.000 protivnika programa međunarodnih kreditora za spas Grčke i oko 20.000 onih koji će na predstojećem referendumu u nedelju glasati za te mere.

 • Varufakis optužio kreditore za "terorizam" Varufakis optužio kreditore za "terorizam"

  Grčki ministar finansija Janis Varufakis optužio je grčke kreditore za "terorizam", dan uoči referenduma na kojima će se građani Grčke izjašnjavati o predlozima poverilaca za rešavanje dužničke krize.

 • Papa: Ostavimo po strani podele koje su izazvale progon hrišćana Papa: Ostavimo po strani podele koje su izazvale progon hrišćana

  Poglavar Rimokatoličke crkve Franja pozvao je danas vernike da ostave po strani podele u trenutku kada dolazi do proganjanja i ubijanja hrišćana u nekim delovima sveta.

 • Cipras za "ne" na referendumu, građani podeljeni Cipras za "ne" na referendumu, građani podeljeni

  Premijer Grčke Aleksis Cipras poručio je hiljadama svojih pristalica okupljenih u Atini da na referendumu u nedelju zaokruže "ne", da bi "dostojanstveno živeli u Evropi".

 • Oriću oduzet pasoš i ograničeno kretanje Oriću oduzet pasoš i ograničeno kretanje

  Sud BiH uvažio je predlog Tužilaštva BiH da se Naseru Oriću, ratnom komadantu odbrane Srebrenice, odrede mere zabrane koje podrazumevaju ograničeno kretanje unutar Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona, kao i da mu se oduzmu putne isprave.

 • Egipatski predsednik u poseti trupama na Sinaju Egipatski predsednik u poseti trupama na Sinaju

  Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi otputovao je danas u problematični kraj svoje zemlje, na Sinajsko poluostrvo, u posetu trupama, posle napada koji je na egipatske snage bezbednosti izveden ove nedelje od strane militanata povezanih sa terorističkom organizacijom koja sebe naziva Islamska država.

 • Cipras: Grčkoj mesto u Evropi, ali "ne" predlogu kreditora Cipras: Grčkoj mesto u Evropi, ali "ne" predlogu kreditora

  Grčki premijer Aleksis Cipras pozvao je i danas svoje sunarodnike da na referendumu glasaju protiv predloga stranih kreditora o finansijskom spasavanju Grčke, poručio da se o članstvu te zemlje u evrozoni ne odlučuje u nedelju i naglasio da je Grčkoj nesumnjivo mesto u Evropi.

 • Sutra referendum - "da" ili "ne" predlozima kreditora Sutra referendum - "da" ili "ne" predlozima kreditora

  U Grčkoj su danas okončane kampanje uoči sutrašnjeg referenduma na kom će približno 10 miliona Grka reći "da" (NEI) ili "ne" (OXI) pitanju da li prihvataju dodatne restriktivne mere štednje u zamenu za finansijsku pomoć za spašavanja privrede.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
Novinska agencija Beta Tanjug
Carnex brending