04.07.2019 Njujork

SAD blokirale osudu napada u Libiji

SAD blokirale osudu napada u Libiji Foto: pixaby
SAD su u Savetu bezbednosti UN sprečile usvajanje jednoglasne osude napada na migrantski centar u Libiji, na kraju višečasovnog sastanka, navele su diplomate.

Američka misija pri UN nije dala nikakvo objašnjenje razloga blokade nacrta dokumenta koji je predložila Velika Britanija, a u kom se pozivalo i na prekid vatre i povratak za pregovarački sto.

Jedan neimenovani evropski diplomata je rekao da iz Vašingtona nije došlo zeleno svetlo za objavljivanje deklaracije.

Tokom hitnog sastanka održanog na zahtev Perua, koji u julu predsedava Savetom bezbednosti, svi učesnici su verbalno osudili napad i izneli neophodnost primirja i nastavka političkog dijaloga.

U dokumentu koji je predložila Velika Britanija niko nije okrivljen za napad, ali je izražena duboka zabrinutost SB pogoršanjem humanitarne situacije u Libiji a od članica UN je traženo da poštuju embargo na slanje oružja u Libiju koji je na snazi od 2011.

Na početku sastanka je zvaničnik UN pozvao SB da usvoji "čvrst stav za mir i okončanje nasilja" jer će u suprotnom broj civilnih žrtava nastaviti da raste.

To nije prvi put da SB ne uspeva da zauzme zajednički stav otkako su snage pod komandom maršala Halife Haftara početkom aprila krenule u ofanzivu na Tripoli, sedište međunarodno priznate libijske vlade premijera Fajeza el-Saradža.

Prema navodima diplomata, SAD "ne žele rezoluciju" koja bi kritikovala Haftarovu ofanzivu.

Haftara podržavaju Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, dok vlada u Tripoliju ima podršku Turske.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side