11.09.2015 Vašington

SAD danas obeležavaju 14 godina od terorističkih napada

SAD danas obeležavaju 14 godina od terorističkih napada Foto: Beta, AP
Sjedinjene Američke Države danas obeležavaju 14 godina od terorističkih napada na Njujork i Vašington, koji su izvedeni kobnog 11. septembra 2001. godine i u kojima je poginulo 2.977 ljudi.

U okviru obeležavanja godišnjice terorističkih napada, predsednik SAD Barak Obama posetiće vojnu bazu u mestu Fort Mid u Merilendu, prenosi AP.

Portparol Bele kuće Erik Šulc rekao je da će Obama, tom prilikom, razgovarati sa pripadnicima vojske, koji svakodnevno brinu o bezbednosti zemlje.

Glavna ceremonija, kao i prethodnih godina, biće održana u Nacionalnom memorijalnom centru, koji se nalazi na mestu nekadašnjeg Svetskog trgovinskog centra, čime će se obeležiti sećanje na rušenje dve "kule bliznakinje", napad na Pentagon i pad aviona u Pensilvaniji 11. septembra 2001. godine.

Odavanje pošte žrtvama u Memorijalnom centru uključuje i čitanje imena stradalih u napadima 1993. i 2001. godine, dok će uveče dva snopa uperiti plavu svetlost ka nebu kako bi podsetili na srušene kule Svetskog trgovinskog centra, najavljuju američki mediji.

Skoro 3.000 ljudi je stradalo kada su dva oteta aviona udarila u "kule bliznakinje" u Njujorku, koje su se srušile, kao i prilikom udara trećeg aviona na zgradu Pentagona u Vašingtonu i pada aviona u Pensilvaniji na sutrašnji dan 2001. godine.

Teroristicke napade izveli su pripadnici Al Kaide, a taj tragičan događaj imao je posledice širom sveta.

Nakon napada, Bela kuća na čelu sa Džordžom Bušom mlađim objavila je rat terorizmu u svetu, što je nesumnjivo suštinski odredilo tendencije u međunarodnim odnosima prvih decenija 21. veka.

Akcija 19 pripadnika Al Kaide počela je tako što su oteli četiri putnička aviona koji su uzleteli sa aerodroma u Bostonu, Njujorku i Vašingtonu.

Otmičari su ušli u kabine aviona i, koristeći noževe za sečenje papira koje su prošvercovali u avion, ubili pilote i preuzeli kontrolu nad letelicama.

Prvi avion "Amerikan erlajnsa" je, u 8.46 sati, udario u severnu kulu Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, a nedugo potom drugi oteti avion kompanije "Junajted" udario je u južnu kulu, dok se treći oteti avion zabio u sedište Pentagona.

Iz "kula bliznakinja" u Njujorku svega je 20 ljudi, koji su bili na spratovima iznad mesta udara, uspelo bezbedno da napusti zgrade pre nego što su se urušile.

Među žrtvama 11. septembra bilo je i 372 stranaca, od kojih je i jedan državljanin Srbije.

Ogromne žrtve su pretrpeli njujorški vatrogasci, cijih je 343 kolega poginulo u padu "bliznakinja", dok su pokušavali da pomognu povređenima da napuste zgrade.

Kasnije su nadležne službe SAD ocenile da je "mozak" napada bio Halid Šeik Muhamed, koji je uhvaćen u martu 2003. godine u Pakistanu, a u februaru 2008. godine optužen za ratni zločin.

Komandosi američke vojske izveli su u proleće 2011. godine prepad na jedno imanje u Pakistanu gde se krio Osama bin Laden, optužen da je odgovoran za terorističke napade na SAD i likvidirale ga, o cemu je Obama izvestio naciju i ceo svet.

Od napada 2001. godine više od 20 terorističkih zavera je otkriveno u Njujorku, izjavio je nedavno šef policije u tom gradu Bil Branton, upozorivši da je rizik od još jednog tako razarajućeg napada "veći nego ikad".

On je istakao da postoji opasnost od usamljenih napadača ili radikalizovanih islamista, koji podržavaju pripadnike Islamske države u Siriji i Iraku, navodi AFP.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side