SAD pozivaju političku klasu u Avganistanu da se ujedini za razgovore sa talibanima
25.02.2020 Vašington

SAD pozivaju političku klasu u Avganistanu da se ujedini za razgovore sa talibanima

SAD pozivaju političku klasu u Avganistanu da se ujedini za razgovore sa talibanima Foto: AP/Rahmat Gul
SAD su pozvale celu avganistansku političku klasu da se ujedini u jednu potpuno reprezentativnu delegaciju koja će razgovarati sa talibanima, i da stave po strani sporove nastale posle poslednjih predsedničkih izbora.

Vašington je "primio k znanju" reuzultate septembarskih izbora objavljenih prošle nedelje prema kojima je pobednik odlazeći predsednik Ašraf Gani, rekla je portparolka Stejt departmenta Morgan Ortagus u saopštenju. SAD ipak nisu čestitale Ganiju na ponovnom izboru, koji osporava šef avganistaske vlade Abdulah Abdulah.

Ortagus je rekla da se SAD nadaju da će ta osporavanja biti rešena "u skladu sa pravnim i ustavnim procedurama".

Ako se do subote održi jednonedeljno delimično primirje sa talibanima SAD treba tada sa njima da potpišu sporazum. Talibani su su prihvatili da počnu mirovne pregovore sa vlastima u Kabulu posle potpisivanja tog sporazuma.

"Pozivamo sve strane da učestvuju u formiranju nacionalnog okvira za mir potpuno reprezentantivnog za Islamsku republiku Avganistan i da ga podrže da pripremi i vodi te pregovore", rekla je portparol američkog Stejt departmenta.

Predsednik Gani je odložio svoju inauguraciju koja je bila predviđena u četvrtak, a i Abdulah Abdulah koji osporava Ganijev reizbor, takođe je imao planiranu ceremoniju pred svojom vladom, ali je i on odložio.

"Zahvaljujemo avganistanskoj vladi što je prihvatila da odloži predsedničku inauguraciju da bi dozvolila Avganistancima potrebno vreme da se dogovore o tim temama", rekla je portparolka

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side