16.04.2014 Vašington

SAD spremaju nevojnu pomoć Ukrajini, ali ne i oružje

SAD spremaju nevojnu pomoć Ukrajini, ali ne i oružje
SAD rade na paketu nevojne pomoći Ukrajini, koja bi mogla da uključi medicinske potrepštine i odeću, ali neće sadržati pancire i drugu vojnu opremu, rekli su danas neimenovani američki zvaničnici.

Cilj dodatne pomoći biće da se ojača ukrajinska vojska koja pokušava da zaustavi napredovanje proruskih snaga na istoku zemlje, ali i da se pokaže simbolička američka podrška ukrajinskim naporima, naveli su ti zvaničnici.

Agencija AP navodi da će ta pomoć, međutim, teško zadovoljiti kritičare administracije predsednika Baraka Obame, koji smatraju da je ono što Ukrajincima stvarno treba zapravo oružje da se odbrane.

"U najmanju ruku, treba da im damo, za ime Boga, bar neko lakše naoružanje, s kojim će moći da se brane", rekao je za vikend vodeći republikanac u Senatu, Džon Mekejn.

Američka administracija je navela da razmatra zahtev Ukrajine za pomoć, ali da nema nameru da šalje oružje, municiju i drugu vojnu pomoć.

"Očigledno procenjujemo zahteve i tražimo načine da podržimo ukrajinsku vladu, ali naš fokus je da nastavimo da vršimo pritisak na Rusiju kako bi shvatila da je međunarodna zajednica jedinstvena kada se radi o podršci ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu", rekao je portparol Bele kuće Džej Karni.

Ukrajinska vojska juče je pokrenula ofanzivu protiv proruskih snaga na istoku, u pokušaju da povrati kontrolu nad tim delom zemlje.

Proruske snage osvojile su brojne vladine zgrade u najmanje devet istočnih gradova, tražeći veću autonomiju i bliže veze sa Rusijom.

Ono što je dodatno zakomplikovalo situaciju, prema oceni agencije AP, činjenica je da su mnogi pripadnici lokalnih bezbednosnih snaga prišli proruskim demonstrantima.

Američka pomoć ukrajinskoj vojsci do sada je bila ograničena na 300.000 porcija gotovih jela, koje su joj isporučene krajem marta.

SAD su takođe odobrile milijardu dolara vredan zajam za ukrajinsku vladu.

autor: RF izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side