24.09.2019 Rim

Salvini planira marš na Rim

Salvini planira marš na Rim Foto: Beta / AP
Posle izbacivanja iz vlade bivši ministar unutrašnjih poslova Italije i lider ultradesničarske partije Liga Mateo Salvini strpljivo će se pripremati za opšte izbore i povratak na vlast, očekujući da će njegova popularnost rasti a trenutna koalicija slabiti, dok s druge strane, letošnji politički preokret u Rimu može otvoriti nove mogućnosti za konačno rešenje nedostataka u imigracionoj politici EU koja do sada s Italijom nije delila migracioni teret, ocene su zapadnih medija koje prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Posle dramatičnog leta u italijanskoj politici kada se Salvini kockao s prevremenim izborima i izgubio, stanovnici Venete, bogatog kraja na severu zemlje gde živi oko pet miliona Italijana, odano čekaju na Salvinijev povratak, ocenjuje BBC.

Kada se Salvini okrenuo protiv svog koalicionog partnera u vladi, Pokret pet zvezdica je formirao savezništvo sa svojim bivšim neprijateljem, Demokratskom strankom na levom centru, dok je premijer Đuzepe Konte ostao na funkciji.

Mnogi na severu Italije, gde je trećina glasača na prošlogodišnjim izborima podržala Ligu, uvereni su da iza formiranja nove vlade stoje evropske sile, ističe BBC.

U izjavi za britanski javni servis Ario Đervazuti, urednik lista Gacetino, ocenjuje da je "većinski rasprostranjen osećaj" da je zamena Lige Demokratskom strankom, bila planirana između Rima, Brisela, Pariza i Berlina.

Đervazuti je upozorio da je levica napravila istu grešku kao i prethodnih godina kada je vođa desnog centra Silvio Beruskoni bio na vlasti, pokušavajući da ga demonizuje umesto da se fokusira na politiku koja bi zadovoljila potrebe Italijana.

Guverner Venete i član Lige, Luka Zaija, smatra da odlaskom s vlasti Salvini nije izgubio već da lider stranke sada ima sjajnu priliku i da treba sačekati "bolja vremena". "Imamo ulicu na našoj strani, na našoj strani imamo građane", kazao je on za BBC.

Pošto je izbačen iz vlade Salvini na umu ima samo jedna stvar: slavni povratak - marš na Rim 21. veka demokratskim sredstvima, napisao je politički analitičar Kit Nikol u komentaru za Euobzerver, ističući da Salvini "treba da sačeka svoj red" jer privremena veza Pokreta pet zvezdica i Demokratske stranke postepeno slabi.

Savez dva dugogodišnja neprijatelja izgledao je nefunkcionalno od starta s jasno vidljivim pukotinama, ocenjuje autor i dodaje da njihov labavi zajednički program u 26 tačaka gotovo sigurno neće moći da nadoknadi mnoštvo nesuglasica koje će se neizbežno pojaviti čim se uključe u posao vlade.

Sve vreme, ukazuje komentator Euobzervera, Salvini će se pripremati za neizostavne opšte izbore gde će procvetati. Pogotovo što simptomi koji su doveli do povećanja njegove popularnosti - priliv migranata, pretnje nacionalnoj bezbednosti i ekonomsko slabljenje - ne pokazuju znakove opadanja.

Njegov pristup nulte tolerancije prema migracijama, uključujući zabranu pristajanja brodova nevladinih organizacija koje spasavaju migrante u italijanskim lukama, osvojio je mnoge koji osećaju nezadovoljstvo Evropskom unijom u podeli tereta migracija.

Kako nova vlada počne da odbacuje čvrstu politiku krećući se prema pomirljivijim odnosima sa EU, očekuje se da će gnev javnosti rasti i da će Salvini to iskoristiti.

Lokalni izbori u oktobru biće rani pokazatelj uticaja promene u vlasti na glasove Lige. Ankete joj trenutno daju 13 odsto prednosti s podrškom od 33 odsto građana, što će se verovatno povećati kako se vlada bude raspadala, ocenjuje komentator Euobzervera.

Hoće li Italija za sobom ostaviti Salvinijevo doba ili ne, uveliko će zavisiti od sposobnosti evropskih lidera da pokažu stvarnu predanost pronalaženju zajedničkog stava o migraciji u skladu s osnovnim evropskim vrednostima, ukazuje briselski Politiko, ističući da je Italija spremna da promeni imigracionu strategiju Matea Salvinija, ali da to neće moći bez pomoći Brisela.

Premijer Konte je obećao da će prekinuti tvrdu imigracionu politiku za koju se zalagao Salvini. Tako je prošle nedelje Italija dozvolila brodu nevladinih organizacija za spasavanje migranata da pristane u Lampeduzi, posle dogovora o premeštanju izbeglica u države EU.

Jedini način efikasnijeg upravljanja migracijama jeste da se udahne novi život u dugotrajne napore EU da se preradi politika o migracijama, što se može postići, ukazuje Politiko, pružanjem trajne podrške zemljama na granicama bloka, uključujući Italiju, koje su ostavljene da se same izbore s većinom migranata i izbeglica.

Politički preokret u Rimu otvara mogućnost za EU. Pristup bloka "hitnom načinu rada" i njegovi pokušaji da dođe do kratkoročnih rešenja očigledno su propali. S progresivnom vladom u Italiji, Brisel ima šansu da konačno reši nedostatke u vlastitom migracionom sistemu EU.

Migracije nisu pitanje koje EU može ignorisati. Broj novih dolazaka možda je smanjen u poređenju s 2015. godinom, ali ono što pokreće prisilno raseljavanje - uključujući klimatske promene, sukobe i siromaštvo - postaje sve izraženije, konstatuje Politiko.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side