09.07.2019 Milano

Salvini zatvorio migrantski centar na Siciliji

Salvini zatvorio migrantski centar na Siciliji Foto: Beta / AP
Italijanski ministar unutrašnjih poslova, desničar Mateo Salvini, danas je zatvorio migrantski centar na Siciliji koji je nazvao najvećim u Evropi i naveo da je došlo do smanjenja priliva migranata u Italiju od formiranja populističke vlade.

U sicilijanskom mestu Mineo Salvini je novinarima rekao da je broj migranata u centrima širom zemlje smanjen na 107.000 sa 182.000, koliko ih je bilo pre godinu dana kada je vlada formirana.

Naveo je i da je broj zahteva za azil prepolovljen, na oko 30.000.

Zatvaranje centra u Mineu očekivalo se godinama, pošto su tužioci unutar kompleksa otkrili ilegalne aktivnosti, uključujući nigerijsku mrežu trgovaca narkoticima.

U jednom trenutku u Mineu se nalazilo 4.000 migranata. Salvini je kazao da će zatvaranje tog centra osloboditi stotine hiljada evra javnog novca dnevno, kao i resurse bezbednosnih službi. Jedan od razloga zbog kojeg prethodna vlada nije zatvorila centar je to što je on obezbeđivao radna mesta i bio pokretač ekonomije u toj oblasti.

Prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova Italije, u tu zemlju su ove godine stigla 3.073 migranta, od kojih su mnogi iz Tunisa i Pakistana. U istom periodu prošle godine došlo ih je 17.000, a 2017. godine 85.000.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side