Samit G20 u senci ekonomskih tenzija
04.09.2016 Hangdžou

Samit G20 u senci ekonomskih tenzija

Samit G20 u senci ekonomskih tenzija Foto: Beta, AP
Lideri EU su na otvaranju samita Grupe 20 (G20) u kineskom gradu Hangdžuu, pozvali Kinu da preduzme akcije u svojoj "prenaduvanoj" industriji čelika i branili su odluku Evropske komisije (EK) da Epl vrati Irskoj 13 milijardi evra poreskih olakšica, što ukazuje na sve veće trgovinske tenzije.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je pozvao lidere G20, među kojima su SAD, Kina, Nemačka i druge razvijene ekonomije, da hitno nađu rešenje za prekomernu proizvodnju čelika.

Junker je pozvao Peking da prihvati mehanizam za praćenje hiperprodukcije čelika, jedan od glavih razloga niskih cena i zatvaranja radnih mesta kod kineskih trgovinskih partnera.

On je takođe odbacio kritike SAD zbog odluke EK da američki gigant "Epl" mora da vrati Irskoj 13 milijardi dolara poreskih olakšica.

"Slobodna trgovina mora da bude fer trgovina", rekao je Junker na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.

On je odbacio optuže da EU namerno gađa američke kompanije, navodeći da su se na meti zbog nezakonitih poreskih olakšica našle i brojne evropske kompanije.

"Ovo nije odluka protiv SAD. Mi naše odluke baziramo na činjenicama", kazao je on.

Oštri komentari su pokazatelj političkih pritisaka vlada da, u vreme slabog globalnog rasta, zaštite domaću industriju, ocenjuje agencija AP.

Jedna od glavnih tema na samitu G20 u Kini jesu i rezultati britanskog referenduma o izlasku iz EU, poteza koji neki vide kao prvi u nizu pokušaja država da se povuku iz slobodne trgovine.

Kina, domaćin samita G20, je stavila akcenat na razgovorima o trgovini na skupu u gradu jugozapadno od Šangaja. Kineski zvaničnici najavljuju da će predložiti plan o jačanju trgovine kroz bližu saradnju o regulaciji finansija, poreza i drugih pitanja.

Peking se nada da će mu uloga domaćina G20 doneti veći uticaj u uređenju globalne ekonomije.

Kineski zvaničnici žele da G20, pokrenuta u cilju bolje koordinacije odgovora na finansijsku krizu 2008. godine, preuzme dugoročnu ulogu u nadgledanju globalnog ekonomskog menadžmenta.

Nemačka, Južna Koreja i druge zemlje žele da na samitu govore o klimatskim promenama, energiji i mogućim reformama globalnog poreskog sistema kako bi se smanjila utaja poteza.

Uoči početka dvodnevnog ekonomskog samita u Hangdžuu, predsednici SAD i Kine, Barak Obama i Si Điping su zajedno potpisali Pariski sporazum o klimi.

Ipak, američki zvaničnici žele da na dnevni red stave pitanje kineskog industrijskog viška i druge teške teme. Vašington je nametnuo uvozne namete, posebno na kineski čelik, kako bi nadoknadili nekorektne subvencije.

Kina, najveći svetski proizvođač čelika, se obavezala da će smanjiti proizvodnju čelika za 100 do 150 miliona tona do 2020. godine, što je danas potvrdio i kineski predsednik Si Điping.

Predsednik EK Žan Klod Junker navodi da se radi o globalnom problemu, ali sa specifičnom kineskom dimenzijom. On je rekao da EU insistira da se ovo pitanje shvati ozbiljno.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side