Savet bezbednosti nije usvojio rezoluciju o Siriji
29.09.2011 Njujork

Savet bezbednosti nije usvojio rezoluciju o Siriji

Savet bezbednosti nije usvojio rezoluciju o Siriji
Članice Saveta bezbednosti UN nisu uspele da prevaziđu razlike i usvoje tekst rezolucije za Siriju u kojoj bi se osudilo šestomesečno vojno suzbijanje antivladinih demonstracija i pozvale vlasti da počnu političke pregovore.

Na sastanku iza zatvorenih vrata 15 članica Saveta pokušale su da usaglase dva suprotstavljenja nacrta rezolucije - evropski, u kome se preti sankcijama režimu predsednika Bašara al Asada ako nasilje odmah ne prestane, i ruski, u kome se ne pominju sankcije i gde se isključuje bilo kakva spoljna intervencija.

Rusi i Evropljani rekli su novinarima posle sastanka da je diskusija bila dobra i da nema ničega što bi bilo nepremostiva prepreka.

Očekuje se da će evropske zemlje uneti neke ruske predloge u novi tekst koji će biti razmatran na novom sastanku Saveta bezbednosti danas popodne, rekle su novinarima diplomate u sedištu UN u Njujorku.

"Evropljani su izašli u susret drugim zemljama u duhu kompromisa. Ideja je naravno da se dobije jaka i jedinstvena poruka Saveta... sirijski režim mora da prekine nasilje i počne dijalog", rekao je nemački ambasador u UN Peter Viting.

Savetu bezbednosti je trebalo četiri meseca da prevaziđe blokadu i u avgustu konačno izda saopštenje u kome se osuđuje porast nasilja u Siriji.

Evropske zemlje su odmah nakon toga i uz podršku SAD pokušale da podnesu obavezujuće rezolucije kojom bi se uveli embargo na oružje i druge sankcije čiji bi cilj bio da se prekine nasilno suzbijanje opozicionih  demonstracija.

Međutim, prvobitni tekst rezolucije koji je podnet krajem avgusta naišao je na protivljenje Rusije, Kine, Indije, Južne Afrike i Brazila, delimično iz straha da bi mogao da se iskoristi kao pretekst za vojnu intervenciju u Siriji.

Te zemlje smatraju da je rezoluciju UN u kojoj se odobrava upotreba sile za zaštitu civila u Libiji NATO iskoristio da opravda višemesečne vazdušne udare na snage režima Moamera Gadafija.

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin rekao je novinarima posle sinoćnjeg sastanka da su dve strane sada "bliže" nego na početku pregovora o Siriji u avgustu.

On je rekao da ne treba izgubiti iz vida dva cilja - odmah zaustaviti nasilje i pokrenuti politički proces koji bi doveo do reformi i zadovoljavajućoj situaciji za narod Sirije. 

Prema podacima UN, u protestima protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada koji su počeli u martu, do sada je poginulo 2.700 ljudi. 

autor: AM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side