10.08.2018 | 16:54h ► 21:54h Njujork

Savet bezbednosti UN traži kredibilnu i transparetnu istragu o napadu u Jemenu

Savet bezbednosti UN traži kredibilnu i transparetnu istragu o napadu u Jemenu Foto: Beta / AP
Savet bezbednosti je, posle zatvorenog sastanka u petak, zatražio sprovođenje "kredibilne i transparentne istrage". veceras-sednica-saveta-bezbednosti-un-o-situaciji-u-jemenu

posledneg napada u severnom Jemenu u kome je ubijen veliki broj civila, uključujući i decu. U jučerašnjem vazdušnom napadu koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, na teritoriju na severu Jemena koju kontrolišu pobunjeni Hutu, poginulo je najmanje 50 osoba, uključujući decu, a ranjeno je 77.

Međunarodni komitet Crvenog krsta prethodno je saopštio da je u napadu poginulo najmanje 29 dece mlađih od 15 godina, a da je ranjeno 30 dece.

U izjavi koja je izdata posle sastanka Saveta bezbednosti UN u petak viši zvaničnik UN je izrazio "ozibiljnu zabrinutost zbog poslednjih napada u provinciji Sada".

Savet bezbednosti nije precizirao koga smatra odgovornim za napade, a koalicija predvođena Saudijskom Arabijom je danas saopštila da sprovodi istragu o napadu. Britanski ambasador u UN, Karen Pirs, ; izjavila je novinarima da će, ukoliko ne dođe "do prihvatljive i kredibilne istrage", SB razmotriti buduće korake u svetlu tih činjenica.

U građanskom ratu u Jemenu poginulo je oko 10.000 ljudi, nekoliko desetina hiljada je ranjeno, a više od 2,5 miliona je u izbeglištvu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side