19.04.2012 Podgorica

Savet Evrope: Đukanović povezan sa švercom i kriminalom

Savet Evrope: Đukanović povezan sa švercom i kriminalom
Predsednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Ðukanović dovodi se u vezu sa organizovanim kriminalom i švercom cigareta u preliminarnom izveštaju Saveta Evrope o ispunjavanju obaveza Crne Gore prema toj međunarodnoj organizaciji, pišu Vijesti.

U fusnoti poverljivog dokumenta dostavljenog članovima Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, u koji su "Vijesti" imale uvid, konstatuje se da je Ðukanović prošle godine ponovo izabran za šefa DPS-a, te da je protiv njega i dalje na snazi optužnica za "organizovani kriminal i šverc cigareta", koju je podiglo tužilaštvo u Bariju.

Tužilaštvo u Bariju je, nakon deset godina istrage, 2009. godine "arhiviralo" optužnicu protiv Ðukanovića zbog šverca duvana i mafijaškog udruživanja, s obzirom na to da je imao diplomatski imunitet, ali se i dalje vode procesi protiv njegovih saradnika Dušanke Jeknić Pešić, Veselina Barovića, Branislava Brana Mićunovića i Branka Vujoševića, podseća list.

Italijanski tužilac za borbu protiv mafije Ðuzepe Šelzi, koji zastupa optužbe za međunarodni šverc cigareta, rekao je prošle godine da će tamošnji pravosudni organi odlučiti što će biti sa optužbama protiv Ðukanovića.

U preliminarnom izveštaju o ispunjenju dužnosti i obaveza Crne Gore, koji su početkom januara napisali izvestioci Komiteta za monitoring Saveta Evrope Žan Šarl Gardeto i Serhije Holovati, piše da je zvanična Podgorica pokazala solidne rezultate u proaktivnim istragama, procesuiranju i osudama u slučajevima korupcije na svim nivoima.

U dokumentu se, kao primer, navodi presuda načelniku i službenicima kotorske Uprave za nekretine zbog primanja mita i zloupotrebe službenog položaja, presuda bivšem sudiji višeg suda u Bijelom Polju zbog primanja mita, ali i optužnice protiv bivšeg gradonačelnika Budve Rajka Kuljače i njegovih saradnika zbog afere "Zavala".

autor: AM izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side