23.10.2018 Jerusalim

Šef Mosada upozorio na ekspanzionističke težnje Irana

Šef Mosada upozorio na ekspanzionističke težnje Irana Foto: pixabay.com
Direktor izraelske obaveštajne službe Mosad Josi Koen upozorio je na ekspanzionističke težnje Irana, rekavši da je jedan od glavnih ciljeva Izraela da "izgura Iran s (ostatka) Bliskog istoka".


U svom govoru na konferenciji o budžetu, Koen je rekao da je Iran "prisutan na granici Libana zahvaljujući Hezbolahu" i da "utvrđuje svoj status sve više unutar Iraka i vojno i politički".

"Unutar Iraka možemo videti da Iranci deluju isto kao i u drugim delovima Bliskog istoka, oslanjajući se na šiitsko stanovništvo", rekao je sinoć šef Mosada koji retko govori u javnosti.

On je objasnio da bi preuzimanje Iraka moglo da vodi do vizije Teherana o "šiitskom polumesecu", od Irana preko Iraka do Sirije i Libana.

"Ako ne izguramo Iran sa Bliskog istoka, uz pomoć drugih zemalja, doći ćemo do situacije nekontrolisanog širenja iranskih snaga na Bliskom istoku", upozorio je Koen.

On je rekao i da Iran ima značajne artiljerijske sposobnosti kojima može da pokrije velike delove Bliskog istoka.

Direktor Mosada je naveo da druge zemlje u regionu dele mišljenje Izraela o Iranu i da "neke čak definišu Iran kao centralnu egzistencijalnu pretnju, nešto čega bi svet trebalo da bude svestan i da se time bavi kako valja".

On je pozvao druge zemlje da slede primer SAD u promeni politike prema ekspanzionističkom iranskom režimu.

"Predsednik Tramp i američki Stejt department su ispisali čitavu novu doktrinu prema Iranu. U njoj oni uzimaju u obzir sve što bi trebalo uraditi da se Iran postavi na svoje mestu na Bliskom istoku", ocenio je šef Mosada, prenose izraelski mediji.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side