14.09.2017 | 10:57h ► 13:22h Vašington

Šef UN želi konstruktivne odnose sa Trampom

Šef UN želi konstruktivne odnose sa Trampom Foto: Beta, AP
Generalni sekretar UN Antonio Guteres izjavio je da pokušava da izgradi "konstruktivne odnose" s predsednikom SAD Donaldom Trampom i izrazio nadu da će to biti i njegova poruka na skupu svetskih lidera tokom Generalne skupštine UN iduće nedelje.

Guteres je na konferenciji za štampu juče u sedištu UN u Njujorku rekao da ako Tramp njemu to bude poručio, "ta poruka će biti dobro prihvaćena".

Tramp želi da uvede velike rezove u budžetu UN, kao i znatne reforme svetske organizhacije.

Guteres i Tramp treba u ponedeljak da govore na sastanku o reformi Ujedinjenih nacija za koje se zalažu SAD, dan pre otvaranja zasedanja Generalne skupštine UN kada će se američki vođa prvi put obratiti tom telu od 193 članica. SAD daju najveći doprinos budžetu svetske organizacije, kao odraz njihovog položaja najveće ekonomije sveta. One plaćaju 25 odsto od redovnog operacionog budžeta UN i više od 28 odsto od njegovog odvojenog budžeta za mirovne operacije.

Trampova administracija preispituje 16 mirovnih organizacija UN, koje koštaju gotovo osam milijardi dolara godišnje, a američka ambasadorka pri UN Niki Hejli rekla je da je jedan od glavnih prioriteta smanjenje troškova tih operacija i obezbeđivanje da one efikasnije rade.

Guteres je rekao da je potpuno posvećen reformisanju UN kako bi organizacija mogla bolje da odgovari na potrebe sveta 21 veka. Kada je reč o budžetu za mirovne misije, on je rekao da mu je namera da učini sve da one budu najefikasnije moguće, i po radu i po troškovima.

On je rekao da nema posebnu poruku za Trampa i da će reći američkom predsedniku ono što govori svim liderima o dva globalna problema, a to su Mjanmar i Severna Koreja, i o klimatskim promenama.

Guteres je rekao da se etničko čišćenje događa u Mjanmaru protiv muslimanske manjine Rohindža i pozvao je da se odmah prekine nasilje u toj zemlji. On je pozvao Severnu Koreju da prekine probe nuklearnog oružja i balističkih raketa i da se vrati na pregovore o svom nuklearnom programu.

Kada je reč o klimi, generalni sekretar UN rekao je da je njegov stav da međunarodna zajednica treba da ubrza sprovođenje Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015. godine.

"Zelena privreda nije potrebna samo da bi spasla planetu, to je takođe i mudar način da se gleda razvoj u sadašnjem trenutku", rekao je Guteres.


Demokrate kažu da su postigli sporazum s Trampom o mladim imigrantima

Vodeći demokrati iz oba doma američkog Kongresa saopštili su da su postigli dogovor s predsednikom SAD Donaldom Trampom o zaštiti hiljada mladih imigranata od deportacije i finansiranju nekih dodatnih obezbeđenja američke granice koja ne uključuju izgradnju zida prema Meksiku.

Postizanje sporazuma objavili su vođe demokrata u Senatu i Predstavničkom domu Kongresa Čak Šumer i Nensi Pelosi posle večere sa Trampom sinoć u Beloj kući, na koju republikanski kongresmeni nisu pozvani. Sporazum je najnoviji slučaj da Tramp okreće leđa sopstvenoj, Republikanskoj stranci i postiže sporazum sa opozicijom.

Prema sporazumu, obezbediće se zaštita za gotovo 800.000 imigranata koji su dovedeni ilegalno u zemlju kao deca i koji su bili zaštićeni programom DACA. Prema tom programu, koji je uveo bivši predsednik Barak Obama, oni su imali privremene radne dozvole i bili su zaštićeni od deportacije. ; Tramp je okončao program ranije ovog meseca i dao Kongresu šest meseci da zakonski reguliše status takozvanih "Sanjara".

"Dogovorili smo da brzo pretočimo u zakon zaštite prema programu DACA, i da sastavimo paket za graničnu bezbednost prihvatljiv za obe strane, koji isključuje zid", naveli su Pelosijeva i Šumer u zajedničkom saopštenju.

Predstavnica za štampu Bele kuće Sara Hakabi Sanders delimično je osporila njihovu izjavu i na Tviteru napisala da "isključenje zida svakako nije dogovoreno".

U svakom slučaju, ovo je drugi put u dve nedelje da je Tramp isključio republikance i postigao dogovor s demokratama, navodi agencija AP.

Izvor blizak razgovorima rekao je da se prema sporazumu predviđa da obe partije usvoje zakon kojim bi se s vremenom obezbedilo državljanstvo mladim imigrantima.

Republikanci u Kongresu bi obično bili protiv takvog pristupa, koji mnogi vide kao davanje amnestije kršiocima zakona, navodi AP.

Ranije juče Tramp je tokom sastanka sa umerenim članovima donjeg doma Kongresa iz obe stranke pozvao predstavnike Kongresa da nađu rešenje za "Sanjare" prihvatljivo za obe strane.

"Ne želimo da zaboravimo program DACA", rekao je Tramp na sastanku i dodao da želi da vide da li nešto može da se uradi uz učešće obe stranke da se nađe rešenje za taj problem i druge imigracione probleme.

On je rekao da de je otvoren za to da se pitanje zida, koje je bilo njegovo izborno obećanje, odvoji od pitanja mladih imigranata, ukoliko se kasnije pristupi rešavanju pitanja zida.

Ovo je najnoviji primer da se Tramp ođednom okrenuo obema strankama posle više meseci kritkovanja demokrata da blokiraju rad Kongresa. On ih je takođe pozvao da pomognu u reformi poreskog zakona.

 

Tramp se ponovo prepire s Hilari Klinton na Tviteru

Predsednik SAD Donald Tramp ponovo je na Tviteru kritikovao svoju rivalku na predsedničkim izborima Hilari Klinton, povodom njene najnovije knjige o izbornom porazu.

"Nepoštena Hilari Klinton krivi svakoga (i sve) osim sebe za gubitak izbora", napisao je Tramp i dodao da je "izgubila debate i izgubila pravac".

Klintonova je u knjizi "Šta se desilo" (What Happened) pisala o izborima prošle godine na kojima je pobedio Tramp. Navela je da preuzima "odgovornost za sve" greške napravljene u kampanji.

"'Jadni' su se vratili da proganjaju Hilari. Oni su izrazili svoja osećanja glasno i jasno", napisao je Tramp, koristeći izraz "jadni" kojim je Klinton tokom kampanje opisala deo Trampovih pristalica.

Tramp je dodao da je Hilari Klinton potrošila mnogo novca, ali da na kraju nije uspela.

 

Tramp demantovao postizanje sporazuma s demokratama o mladim imigrantima

Američki predsednik Donald Tramp demantovao je danas da je postignut sporazum s demokratama o mladim imigrantima i dodao da bi za to bilo potrebno "masivno" obezbeđenje granice.

"Nakav sporazum nije postignu sinoć oko programa DACA. Masivno obezbeđenje granica bi trebalo da se prihvati u zamenu za taj dogovor. (Dogovor) bi bio podnet na glasanje", napisao je Tramp na Tviteru pre zore po lokalnom vremenu.

Vodeće demokrate iz dva doma američkog Kongresa, Čak Šumer i Nensi Pelosi, saopštili su sinoć da su na večeri s Trampom u Beloj kući postigli dogovor o zaštiti hiljada mladih imigranata od deportacije i finansiranju nekih dodatnih obezbeđenja američke granice koja ne uključuju izgradnju zida s Meksikom. Na sastanak nisu bili pozvani republikanski kongresmeni.

Oni su rekli da bi sporazumum bila obezbeđena zaštita za gotovo 800.000 imigranata koji su dovedeni ilegalno u zemlju kao deca i koji su bili zaštićeni programom DACA. Prema tom programu, koji je uveo bivši predsednik Barak Obama, oni su imali privremene radne dozvole i bili su zaštićeni od deportacije. Tramp je okončao program ranije ovog meseca i dao Kongresu šest meseci da zakonski reguliše status takozvanih "Sanjara".

"Dogovorili smo da brzo pretočimo u zakon zaštite prema programu DACA, i da sastavimo paket za graničnu bezbednost prihvatljiv za obe strane, koji isključuje zid", naveli su sinoć Pelosi i Šumer u zajedničkom saopštenju.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side