24.11.2017 Seul

Severna Koreja zamenila kompletnu stražu posle prebega jednog vojnika

Severna Koreja zamenila kompletnu stražu posle prebega jednog vojnika Foto: Beta/AP
Severna Koreja je izgleda zamenila sve svoje stražare na granici koju zajedno patrolira sa Južnom Korejom odakle je jedan severnokorejski vojnik prebegao prošle nedelje, prenose južnokorejski mediji.

Vojni zvaničnici danas nisu mogli to da potvrde, a novinska agencija Jonhap piše pozivajući se na neimenovani obaveštajni izvor da postoje "znaci" da je Severna Koreja zamenila kompletni sastav straže od 35 do 40 ljudi u Zajedničkoj bezbednosnoj oblasti.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane i komanda snaga Ujedinjenin nacija koju predvode Sjedinjene Američke Države saopštili su da ne mogu da potvrde taj izveštaj.

Izvor je takođe rekao za Jonhap da je Severna Koreja izgleda privremeno zatvorila most preko koga je prošlog ponedeljka prebegli vojnik prešao vojnim džipom a na kraju pretrčao peške do same granice.

Izvor je naveo da je moguće da Severna Koreja priprema da postavi bezbednosnu kapiju na mostu da ojača proveru svog osoblja koje ulazi u tu zonu i izlazi iz nje.

Prema navodima južnokorejske vojske, severnokorejski vojnici su pištoljima i automatskim puškama Ak-47 ispalili više metaka na odbeglog vojnika koji je pretrčao preko linije koja deli dve Koreje kada mu se vozilo zaglavilo u jarku.

On je bio pogođen na pet mesta i sada se oporavlja u bolnici blizu Seula gde je dva puta operisan od povreda unutrašnjih organa i drugih povreda.

Iako Severna Koreja glasno reaguje kada istaknute ličnosti prebegnu državni mediji do sada nisu pominjali poslednji slučaj odbeglog vojnika.

Posle istražvanja incidenta komanda UN saopštila je u sredu da je zaključila da je Severna Koreja prekršila sporazum o primirju kojim je završen Korejski rat iz 1950-1953. godine, zato što su njeni vojnici pucali preko granice i fizički prešli granicu u poteri za odbeglim vojnikom.

UN je naveo da su obavestili severnokorjsku vojsku oko ovog kršenja primirja i zatražili sastanak da se razgovara o rezultatima istrage i merama za sprečavanje incidenata.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side