27.09.2011 Damask

Sirijska vojska u gradu žarištu pobune

Sirijska vojska u gradu žarištu pobune
Sirijska vojska, uz podršku tenkova i helikoptera, ušla je u grad Rastan u centralnom delu zemlje u nastojanju da uguši proteste i tom prilikom bilo je žrtava.

Prema rečima stanovnika, u grad su, nakon dvodnevne opsade i žestokih napada tokom noći, ušle desetine tenkova i oklopnih vozila, a veliki broj vojnika raspoređen je na ulicama. 

"Tenkovi su tokom noći opkolili Rastan i neprekidno su se čuli pucnjava i eksplozije. Konačno su ušli u grad jutros", rekao je jedan žitelj ovog grada, koji se nalazi na putu za Tursku, javio je Rojters. 

Mreža aktivista Lokalni koordinacioni odbori i druge grupe saopštile su da u današnjim napadima i sukobima ima nekoliko žrtava, ali tačan broj nije preciziran.

Oblast oko Rastana, zajedno sa provincijom Idlib na granici sa Turskom na severozapadu, postala je centar oružanog otpora režimu predsednika Bašara al-Asada, nakon šestomesečnih uličnih protesta. 

Demonstranti traže da se okonča više od 40 godina duga vladavina porodice Asad. 

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u nasilnom gušenju demonstarcija koje u Siriji traju od sredine marta, ubijeno je 2.700 ljudi, uključujući 100 dece. 

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side