Smena na čelu ukrajinskog ministarstva odbrane, vojska se povlači sa Krima
25.03.2014 | 13:05h ► 13:33h Kijev

Smena na čelu ukrajinskog ministarstva odbrane, vojska se povlači sa Krima

Smena na čelu ukrajinskog ministarstva odbrane, vojska se povlači sa Krima
Vrhovna rada Ukrajine (skupština) prihvatila je danas ostavku vršioca dužnosti ministra odbrane Igora Tenjuha i na čelo tog resora imenovala general-pukovnika Mihaila Kovalja, javile su ukrajinske agencije.

Prvi pokušaj smene Tenjuha nije uspeo, jer je za nju glasalo samo 197 od potrebnih 226 poslanika, a posle konsultacija predlog je stavljen ponovo na glasanje.

U svom izlaganju pred skupštinom Tenjuh je ponudio ostavku, rekavši da shvata "da se nekom ne dopadaju njegovi postupci" i zbog "nerazumevanja u pitanjima koja su se pokretala od prvog dana do danas u vezi sa Autonomnom Republikom Krim".

Ruski Itar-Tas s preneo je raniju izjavu neimenovanog poslanika partije Otadžbina (Batkivščina) Julije Timošenko, da je "pitanje Tenjuha rešeno", i da je on tokom dve nedelje dezinformisao rukovodstvo zemlje, tvrdeći da se nalazi na vezi sa svim komandirima na Krimu, koji su govorili da će se "boriti do smrti".

Ispostavilo se, međutim, da nijedan od rukovodioca ukrajinskog generalštaba poslednjih nedelja nije ni pokušavao da se poveže sa komandirima vojnih jedinica na Krimu, rekao je anonimni poslanik, dodajući i da su ne samo na Krimu, već i u jedinicama oružanih snaga na teritoriji Ukrajine, komandiri odbijali da izvršavaju njegove naredbe.

Tenjuh, koji je na čelno mesto u Ministarstvu postavljen 27. februara, rekao je pred poslanicima da je više od četiri hiljade vojnika od ukupno 18,8 hiljada sa Krima i Sevastopolja odlučilo da nastavi službu u Oružanim snagama Ukrajine.

Tih 4,3 hiljade vojnika i 2,2 hiljade članova njihovih porodica žele da budu evakuisani sa Krima, odakle je potrebno transportovati 36.000 tona municije, rekao je on, prenosi Ukrinform.

Prema Tenjuhovim rečima, Ukrajina i Rusija postigle su dogovor o povlačenju ukrajinskih vojnih jedinica, a danas će član ukrajinskog Generalštaba razgovarati sa predstavnikom ruskog Ministarstva odbrane o mehanizmu povlačenja i planu za ispunjenje dogovora.

Deo pripadnika ukrajinskih oružanih snaga napustio je danas Krim pošto su ruske snage zauzele nekoliko vojnih baza na tom poluostrvu. Odlazak ukrajinskih vojnika sa Krima usledio je dan pošto je vršilac dužnosti predsednika Oleksandar Turčinov izjavio da je doneta odluka o povlačenju ukrajinskoih snaga sa tog poluostrva.

Ruske trupe i proruske snage su u poslednjih par dana zauzele više ukrajinskih vojnih baza na Krimu, a tokom tih akcija nekoliko osoba je ranjeno.

 

autor: DJO izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side