14.06.2018 Brisel

Sporazum EU da trećina energije 2030. godine bude iz obnovljivih izvora

Sporazum EU da trećina energije 2030. godine bude iz obnovljivih izvora Foto: Beta / AP
Pregovarači Evropskog parlamenta i zemalja EU u četvrtak su postigli sporazum o tome da do 2030. godine 32 odsto energije u krajnjoj potrošnji bude iz obnovljivih izvora, s ciljem za postepeno ukidanje biogoriva u Evropi, kao što je palmino ulje.

Da bi transportni sektor bio "čistiji", "minimalni udeo od najmanje 14 odsto goriva mora doći iz obnovljivih izvora do 2030. godine", piše u privremenom sporazumu koji će morati da glasanjem potvrde evroposlanici i odobri Savet EU (države članice).

Biogorivo prve generacije, koje se oslanjaju na proizvodnju hrane, "nikako ne bi trebalo da premaši sedam odsto konačne potrošnje putnog i železničkog saobraćaja", rekao je Evropski parlament u saopštenju.

U ovoj kategoriji biogoriva, neke vrste, kao palmino ulje, "biće ukinuti", predvidja sporazum, zbog uništavanja šuma izazvanog njegovom proizvodnjom.

Udeo "naprednih biogoriva i biogasa" mora biti "najmanje jedan odsto 2025. i najmanje 3,5 odsto 2030 godine.".

Sporazum predviđa da države-članice moraju "osigurati da evropski potrošači mogu postati proizvodjači energije iz obnovljivih izvora". Biće neophodno garantovati im "naknadu za samo-proizvedenu obnovljivu električnu energiju koju unose u mrežu".

Francuska evroposlanica Karima Deli (Zeleni) naglasila je da sporazum zemljama-članicama omogućava postepeni izlaz iz "agrogoriva prve generacije" tek do 2030. godine, dok je Parlament zahtevao "napuštanje palminog ulja u transportu od 2021. godine".

"Nažalost, iza obećanja o obnovljivim izvorima energije (...) i dalje je često pretnja energije prljavije i od fosilnog dizela", rekla je ona, pominjući "agrogorivo" od soje, palminog ulja i uljane repice.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side