Srećko Horvat: Novi fašizam mnogo opasniji od fašizma 20. veka
13.05.2019 Zagreb

Srećko Horvat: Novi fašizam mnogo opasniji od fašizma 20. veka

Srećko Horvat: Novi fašizam mnogo opasniji od fašizma 20. veka Foto: print screen
Hrvatski filozof Srećko Horvat ocenio je da je novi fašizam mnogo opasniji od fašizma 20. veka i da je nastojanje evropskog establišmenta da održi status quo u Evropi dovelo do jačanja desnog populizma.

"Uz novu tehnologiju i njenu internacionalizaciju, čini mi se da je novi fašizam, ili kako god ga nazvali, mnogo opasniji od onog u prošlom stoleću. Upravo je sada onaj trenutak u kojem se odlučuje o smeru budućnosti i na nama je politička odgovornost da sprečimo svaki fašizam", rekao je Horvat za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Horvat je osnovao pokret DiEM25 uz nekadašnjeg grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa s kojim obilazeći nemačke gradove vozom pokušava da dopre do birača.

Prema mišljenju hrvatskog filozofa, "evropski establišment se trudi da održi status quo, što je i dovelo do jačanja desnog populizma".

"Status quo znači daljne mere štednje, jačanje monopola zapadnih korporacija, deindustrijalizaciju i nezaposlenost na periferiji, te masovni egzodus s Balkana i opustošena sela, ne zbog rata, nego zbog ekonomije. A za to su jednako krive tzv. 'kompradorske elite' s naših prostora, kao i centri moći iz EU. Za tango je potrebno dvoje", navodi Horvat.

On je ukazao na uticaj kineskog, ruskog, arapskog i turskog kapitala na "ovim prostorima" i ocenio da EU ne ulaže dovoljno u infrastrukturu ili transportne projekte na jugu Evrope, odnosno na Balkanu, već je taj posao prepušten Kinezima koji grade Pelješki most u Hrvatskoj, autoput u Crnoj Gori i ulažu u brzu železnicu u Srbiji.

U intervjuu za RSE koji je objavljen danas, Horvat je na pitanje o zastoju u politici proširenja EU rekao da će odustajanje EU od Zapadnog Balkana, a možda i odustajanje Zapadnog Balkana od EU, imati, i da već ima, kao posledicu ozbiljne geopolitičke promene ne samo na Zapadnom Balkanu nego i u EU.

"Svedočimo urušavanju liberalnog sna da će EU intervenisati kada se, na primer, krše ljudska prava, guše medijske slobode ili obnavlja istorijski revizionizam na Balkanu. Pa kako da interveniše, ili kako da je shvatimo ozbiljno, kada se to isto dešava i u samoj EU", rekao je Horvat za RSE.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side