12.09.2018 Berlin

Štrajk pilota i kabinskog osoblja Rajanera u Nemačkoj

Štrajk pilota i kabinskog osoblja Rajanera u Nemačkoj Foto: Beta/AP/Martin Meissner
Piloti i kabinsko osoblje aviokompanije Rajaner u Nemačkoj danas su počeli jednodnevni štrajk oko plata i uslova rada zbog koga je kompanija najavila otkazivanje oko 150 letova u Nemačkoj.

Nemački sindikat pilota Kokpit saopštio je da je 24-oročasovni štrajk počeo u 3.00 danas i da će uticati na sve baze kompanije Rajaner u Nemačkoj, uključujući aerodrome u Frankfurtu i Berlinu.

Tom sindikatu se pridružio sindikat Verdi koji predstavlja kabinsko osoblje bazirano u Nemačkoj.

Irska niskobudžetska kompanija je najavila juče da očekuje da će otkazati 150 od 400 letova za Nemačku i iz nje.

Oko 30 zaposlenih okupilo se danas pre podne na berlinskom aerodromu Šenfild, noseći transparente s natpisima "Rajaner treba da se promeni" i "Nema prava, nema letova", prenose novinari Frans presa.

Sindikati navode da Rajaner nije dao zadovoljavaljuću ponudu oko plata i uslova rada dok kompanija navodi da su njene ponude bile fer i da nema opravdanja za štrajk.

Piloti Rajanera u pet evropskih zemalja u avgustu su organizovali štrajk zbog koga je u jeku sezone odmora bilo otkazano 400 letova i pogođeno 55.000 putnika.

Od tada je Rajaner postigao sporazume u Irskoj i u Italiji, što ipak nemački sindikati smatraju nedovoljnim.

"Ovo je prvi štrajk upozorenja, a nastavak će zavisiti od toga kako se odvijaju pregovori", rekla je Kristin Bel, članica uprvnog odbora sindikata Verdi, prenosi Frans pres.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side