Stručnjak SZO: Svet nije spreman da se suoči sa epidemijom virusa korona
25.02.2020 Ženeva

Stručnjak SZO: Svet nije spreman da se suoči sa epidemijom virusa korona

Stručnjak SZO: Svet nije spreman da se suoči sa epidemijom virusa korona Foto: Pixabay.com
Svet "jednostavno nije spreman" da se suoči sa epidemijom korona virusa, rekao je danas stručnjak koji vodi zajedničku misiju Svetske zdravstvene organizacije i Kine, istovremeno je pozdravio rad Pekinga na suzbijanju širenja bolesti.

"Treba da budete spremni da vladate tim na većem nivou, i to treba da se uradi brzo", ali svet "jednostavno nije spreman", rekao je Brus Ejlvard, po povratku iz Kine, novinarima u sedištu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Ženevi.

"Nismo spremni kako bi trebalo da budemo" kako sa psihološkog tako i sa materijalnog stanovišta, dodao je on.

Misija SZO u kojoj je bio posetila je više kineskih gradova i provincija, uključujući Vuhan, kolevku epidemije, da prouči kako se razvija i kakve efekte ima.

"Jednoglasna procena tima je da su oni (Kinezi) promenili tok te epidemije, to je frapantno", rekao je Brus Ejlvard koji je učestvovao u borbi protiv epidemije ebole.

Rekao je da bi hteo da se leči u Kini kad bi imao Kovid-19, bolest koju izaziva virus korona. Ukazao je na napore u Kini da se opreme bolnice i izgrade nove.

On je rekao da Kina zna kako da održi u životu ljude koji se zaraze korona virusom i pozvao ostatak međunarodne zajednice da se bolje pripremi.

Epidemija koja je počela u Kini krajem decembra u toj zemlji dostigla je vrhunac između 23. januara i 2. februara, dnevne zaraze tim virusom su od tada opadale, prema oceni SZO.

U Kini je od virusa zaraženo oko 77.000 ljudi od kojih je 2.600 umrlo. Međutim nove zemlje su pogođene svaki dan, i od virusa ima zaraženih u tridesetak zemalja gde ima desetine umrlih i više od 2.500 zaraženih.a

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side