06.06.2018 Beograd

Studija: Svet je nesigurniji danas nego pre deset godina

Studija: Svet je nesigurniji danas nego pre deset godina Foto: Beta / AP
Svet je postao manje miran poslednjih godinu dana, pokazuje Globalni indeks mira, ukazujući da dugogodišnji globalni konflikti ostaju nerešeni, kao i da su SAD i druge svetske sile suočene s političkom nestabilnosti.

Institut za ekonomiju i mir, sa sedištem u Australiji je u 12. izdanju svog Globalnog indeksa mira za 2018. godinu, objavljenom danas ocenio 163 zemlje i teritorije prema indeksu mira u njima i ustanovio da taj indeks pokazuje da je svet manje miran danas nego bilo u kom trenutku u poslednjoj deceniji.

Svet je postao za 0,27 procenta manje miran prošle godine u odnosu na 2016. godinu, dok se u 92 zemlje pogoršalo stanje mira, a u samo 71 se popravilo. Negativan trend se nastavlja četvrtu godinu zaredom.

Srbija se nalazi u sredini na tom globalnom indeksu, na 54. mestu u svetu, između Senegala i Indonezije. Od zemalja regiona, na boljem mestu su Slovenija 11, Hrvatska 27, i Albanija 52. a lošije su Crna Gora 58, Makedonija, 87, BiH 89. i Kosovo 92.Kako se navodi, Bliski istok i Severna Afrika su ostale najmanje mirni regioni u svetu, a četiri najmirnija regiona, Evropa, Severna Amerika, Azija i Pacifik i Južna Amerika su takođe zabeležili pogoršanja.

Suprotno javnoj percepciji mnoge zemlje su zabeležile pad militarizacije. 

Studija meri stanje mira na osnovu tri tematske oblasti, nivoa društvene sigurnosti i bezbednosti, mere tekućih domaćih i međunarodnih sukoba i stepen militarizacije.

Na plasman utiču faktori kao broj konflikata u koje je država upeltena i njihovog trajanja, broja smrtno stradalih, odnosa sa susedima, kriminaliteta u društvu, udela izbegličke populacije, stope ubistva,verovatnoće da izbiju nasilne demonstracije.

U studiji se pripisuje pogoršanje indeksa mira u svetu u nizu faktora uključujuči pojačane terorističke aktivnosti, jačanje sukoba na Bliskom istoku, rast regionalnih tenzija u istočnoj Evropi i severnoj Aziji i rast broja izbeglica i političkih tenzija u Evropi i SAD.

Kako se navodi, Evropa koja je držala položaj najmirnijeg regiona u svim dosadašnjim izdanjima ovog indeksa suočena je sa porastom političke nestabilonsti, uticajem terorizma i percepcijom kriminaliteta, a u 23 od 36 evropskih zemalja pogoršalo se stanje mira.

Nordijske zemlje su mirnije danas nego što su bile 2008. godine, ustanovili su istražitelji.

Island ostaje najmirnija zemlja na svetu, položaj koji drži od 2008. godine. Sirija je petu godinu za redom najmanje mirna zemlja na svetu.

Desetogodišnji trend stanja mira pokazuje da se globalni mir pogoršao za 2,38 odsto od 2008. godine, da je 85 zemalja koja su posmatrana u ovom indeksu zabeležila pogoršanje a 75 poboljšanje.

U Evropi, iako najmirnijem regionu na svetu, 61 odsto zemalja je zabeležilo pogoršanje stanja mira od 2008. godine.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side