12.08.2017 Varšava

Sud odbio da kazni poljskog sudiju koji je Kačinjskog uporedio sa Hitlerom

Sud odbio da kazni poljskog sudiju koji je Kačinjskog uporedio sa Hitlerom Foto: pixabay.com
Apelacioni sud u Lublinu odlučio je da ne kazni čak ni opomenom poljskog sudiju Cezarija Skvaru koji je na Tviteru uporedio lidera poljske vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda Jaroslava Kačinjskog sa Adolfom Hitlerom, jer je po oceni suda društvena šteta tog komentara zanemarljiva.

Diciplinski postupak protiv Skvare vuče se od jeseni prošle godine kada je poslanik Prava i pravde Marek Suski objasnio na Tviteru da se Jaroslav Kačinjski nije nikada ženio zato što nije želeo da unesreći neku ženu koju bi morao da ostavi kako bi služio domovini.

"Kao Firer. On je takođe sve posvetio narodu. Ein Volk, ein Reić, ein Fuehrer (Jedan narod, jedna država, jedan firer). To više nije ni zabavno", reagovao je na Tviteru sudija Skvara ali kada je stigla lavina ogorčenih komentara, obrisao je tvit i izvinio se svima koji bi mogli da se osete uvređenim.

Okružni sud u Varšavi zatražio je, međutim, da se protiv sudije pokrene disciplinski postupak i da se Skvara kazni jer takvim nebiranim komentarima ugrožava dostojanstvo sudijske profesije.

Apelacioni sud u Lublinu ocenio je sada da je za Skvaru već dovoljna kazna bio sam disciplinski postupak a da je kao pasionirani istoričar-amater reagovao zato što je poslanik Suski upotrebio iste izraze da opravda samački život Kačinjskog kao svojevremeno Gebels da istakne posvećenost Hitlera Nemcima i Nemačkoj.

"Propagirala se teza da Hitler nije želeo da se oženi jer se sav posvetio Rajhu i nije želeo da unesreći ženu koja bi se vezala za njega. Sudija Skvara je smatrao da je nedopustivo da poslanik Suski upotrebi istu retoriku i zato je postavio svoj komentar", objasnio je Apelacioni sud zašto ne namerava da kazni sudiju za komentar, javlja poljska televizija Polsat.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side