Sudska presuda: Za decu migrante u pritvornim centrima obavezni hrana, voda i sapun
16.08.2019 Hjuston

Sudska presuda: Za decu migrante u pritvornim centrima obavezni hrana, voda i sapun

Sudska presuda: Za decu migrante u pritvornim centrima obavezni hrana, voda i sapun Foto: Beta / AP
Kalifornijski Federalni apelacioni sud presudio je da je administracija američkog predsednika Donalda Trampa obavezna da deci migrantima smeštenim u pritvornim centrima obezbedi odgovarajuću hranu, vodu i osnovne higijenske uslove, piše Glas Amerike.

Tročlano sudsko veće je u San Francisku presudilo da je Trampova administracija prekršila sporazum iz 1997. godine kojim se od vlade traži obezbeđivanje sigurnih i čistih objekata.

Pravni zastupnik vlade je tokom procesa tvrdio da sporazumom nije predviđeno da se četkica za zube i sapun daju deci tokom kratkog boravka u pritvoru.

Nevladina organizacija Hjuman rajts voč (Human rights watć) je u junu posetila jedan od pritvornih centara u američkoj državi Teksas i u izveštaju zabeležila da je najmanje 250 dece držano u lošim uslovima u objektu koji je pretrpan ljudima. Ta humanitarna organizacija je navela da su deca boravila u centrima bez dušeka, dovoljno hrane i vode.

Tokom boravka u pritvornim centrima u Novom Meksiku i Teksasu preminulo je dvoje dece.

U Sjedinjenim Američkim Državama mesecima se vodi polemika o uslovima u kojima borave migranti, uključujući i decu, koji iz država Centralne Amerike dolaze u SAD čekajući da se reše njihovi slučajevi i bude im odobren ili odbijen ulazak u zemlju.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side