Sukobi policije i prodemokratskih demonstranata u Hongkongu
10.05.2020 Beograd

Sukobi policije i prodemokratskih demonstranata u Hongkongu

Sukobi policije i prodemokratskih demonstranata u Hongkongu Foto : Beta/AP/Kin Cheung
Policija Hongkonga se danas sukobila s prodemokratskim demonstrantima koji su se okupili po tržnim centrima, pošto im nije data dozvola za šetnju povodom Dana majki koji se u zapadnom svetu obeležava danas.

Lokalni mediji navode da je jedna osoba uhapšena.

Takvi skupovi u toj autonomoj kineskoj teritoriji izražavaju želju prodemokratskog tabora da oživi prošlogodišnje masovne, mada i nasilne demonstarcije protiv hongkonške vlade koja ima podršku Pekinga.

Višemesečni protesti, započeti u junu 2019. godine, paralisali su važne aktivnosti Hongkonga, uz sukobe policije i demonstranata i hapšenje hiljada uglavnom mladih ljudi.

Usled slabljenja epidemije korona virusa, više ljudi se odazvalo pozivima na današnju akciju, iako u znatno manjem broju u odnosu na prošlogodišnje proteste stotina hiljada ljudi.

Protesti su lane izbili početkom juna, zbog u međuvremenu povučenog predloga zakona o ekstradiciji koji je predviđao izručenje osumnjičenih Honkonžana Pekingu.

Demonstracije su prerasle u masovni protestni pokret protiv lokalne vlasti Hongkonga i vlasti Pekinga, i u borbu za demokratska prava i očuvanje građanskih sloboda koje su Hongkongu garantovane 1997. godine, kada je Velika Britanija vratila tu teritoriju Kini.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side