27.02.2020 Beograd

Sumnje u metodologiju registrovanja zaraženih: Italija poziva turiste da se vrate

Sumnje u metodologiju registrovanja zaraženih: Italija poziva turiste da se vrate Foto: AP/Gregorio Borgia
Italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi di Majo pozvao je strane turiste da se vrate u Italiju gde su se prvi put pojavile sumnje u validnost zvanične metodologije za registrovanje zaraženih.

Italijanska civilna zažtita javila je danas novi bilans osba testiranih pozitivno na koronavirus, taj broj je porastao na 528 u odnosu na 400 juče, i 14 umrlih, u odnosu na 12 prethodnog dana.

Visoki zvaničnici koji nadgledaju krizu koronavirusa u Italiji kritikovali su tu metodologiju i objavljivanje podataka na osnovu nje.

Valter Rikardi, italijanski član uprave Svetske zdravstvene organizacije, koji savetuje vladu Đuzepea Kontea je kritikovao to što Italija vrši suviše testova. U Italiji je od petka napravljeno 11.085 testova, dok je u Francuskoj na primer napravljeno 400, kako javlja civilna zaštita.

Direktor referentne bolnice za infektinve bolesti u Rimu Đuzepe Ipolito, smatra da treba prijaviti SZO-u broj kliničkih slučajeva, odnosno osoba koje imaju kašalj, temperaturu ili respiratorne probleme a koje su boravile na kriznim mestima ili bile u kontakt sa bolesnim. Ipolito je rekaod a neko može da bude pozitivan na test a da nema nikakve simptome, i rekao da je broj zaista bolesnih u Italiji znatno manji.

Eksplozija broja zaraženih koronavirusom u Italiji od petka je dovela do talasa otkazivanja u turističkom sektoru, uključujući i u mestima daleko od žarišta epidemije.

"Naša deca idu u školu. Ako naša deca idu u školu onda i turisti i preduzetnici takođe mogu da dođu", rekao je Di Majo stranim novinarima u Rimu.

Di Majo je rekao da Italija ima samo dva potvrđena žarišta (na severu) i da je od više od 7.000 opština u Italiji jedva nešto više od desetak pogođeno novom epidemijm. On je naglasio da je Italija zemlja koja je "pouzdana i transparentna".

"Ne možemo da budemo kažnjeni zato što pravimo više kontrola", rekao je on, i dodao da niko ne želi da minimizira ozbiljnost situacije, ali je izrazio žaljenje što se u vestima predstavlja cela Italija kao rizična zona.

"Brojne pogrešne vesti koje kruže u inostranstvu donose štete našoj ekonomiji", rekao je on i dodao da te lažne vesti nanose više štete od rizika od epidemije.

Tako je na primer stopa zauzetosti hotelskih soba u Milanu, ekonomskm srcu zemlje koji se nalazi samo šezdeset kilometara od glavnog žarišta epidemije pala uobičajenih 85-90 odsto u ovom periodu na 20 odsto. U Rimu, glavnom gradu daleko od žarišta zaraze, više od 50 odsto rezervacija do kraja marta je otkazano. Otkazano je takođe više milanskih profesionalnih sajmova.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side