10.09.2018 Stokholm

Švedsku čekaju nedelje neizvesnosti posle tesnih rezultata izbora

Švedsku čekaju nedelje neizvesnosti posle tesnih rezultata izbora Foto: Beta / AP
Švedsku čeka više nedelja političke neizvesnosti posle izbora na kojima dva rivalska bloka nisu uspela da osvoje jasnu većinu, dok je ekstremnodesničarska partija ojačala kapitalizujući rastuće nezadovoljstvo zbog velike imigracije.

Sa skoro svim glasovima prebrojanim s jučerašnjih parlamentarnih izbora vladajući blok levog centra ima tanku većinu u odnosu na opozicioni savez partija desnog centra, sa po oko 40 odsto.

Partija Švedske demokrate, antiimigraciona partija s korenima u neonacističkom pokretu, osvojila je oko 18 odsto glasova, što je 13 odsto više nego što je imala na prethodnim izborima pre četiri godine.

Ta partija, koja je takođe radila na tome da umeri svoj imidž poslednjih godina, ojačala je zbog nezadovoljstva integracijom stotina hiljada imigranata koji su stigli poslednjih godina. Švedska je primila najveći broj imigranata u zemlju srazmerno broju stanovnika od svih evropskih zemalja.

Premijer Stefan Leven koji je doveo socijaldemokrate na vlast 2014. rekao je da namerava da ostane na čelu vlade. Njegova partija levog centra osvojila je najviše glasova - 28,4 posto, ali očekuje da će imati manje mesta u parlamentu nego pre četiri godine.

"Neću isključiti bilo kakvu alternativu sadašnjoj vladi. Ono što mogu da isključim je svaka direktna ili indirektna sradnja s Švedskim demokratama", rekao je odlazeći ministar unutrašnjih poslova, socijaldemokrata Anders Igeman.

On je dodao da veruje da najveća partija u Švedskoj treba da formira vladu i da je istorijski uvek bilo tako u toj zemlji. ; Političko trgovanje počelo je u nastojanju da se formira vlada što bi moglo da traje "nedeljama i mesecima", rekao je Igeman, prenela je švedska novinska agencija TT.

Lider drugoplasirane političke snage Umerenih Ulf Kristerson izjavio je da je obezbedio mandat za formiranje nove vlade i da Leven treba da podnese ostavku.

On je sinoć svojim pristalicama rekao da je ta opoziciona koalicija "jasno najveća i da vlada treba da da ostavku".

Desni centar, savez od četiri partije, saopštio je da će se sastati danas da razgovaraju kako dalje i traže da Leven, vođa manjinske dvopartijske vladajuće koalicije, podnese ostavku.

Konačni izborni rezultati očekuju se kasnije ove nedelje. Preliminarni rezultati ukazuju da je malo verovatno da će bilo koja partija obezbediti većinu od 175 mest u Riksdagu, švedskom parlamentu od ukupno 349 mesta. ; Švedski tabloid Ekspresen danas je na naslovnoj strani napisao "Haos" osvrćući se na izglede da će koalicioni razgovori za formiranje sledeće vlade trajati možda mesecima.

I levičarski blok koji predvode socijaldemokrate i blok desnog centra u kome su Umereni rekli su da odbijaju da razmatraju prihvatanja Švedskih demokrata kao koalicionog partnera.

Švedska, zemlja gde se dodeljuju Nobelove nagrade i koja je bila vojno neutrala skoro dva veka poznata je po relativno otvorenim vratima za migrante i izbeglice. Jučerašnji izbori prvi su od kada je Švedska, koja ima oko 10 miliona stanovnika primila 163.000 izbeglica 2015. godine, najveći broj poglavi stanovnika od bilo koje evropske zemlje.

Izlaznost na izborima bila je 84,4 odsto, u odnosu na 83 odsto 2014. godine. Vladajuće socijaldemokrate su osvojile 28,1 odsto glasova, Umereni 19,2 odsto a Švedske demokrate 17,9 odsto.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side