07.12.2017 | 12:12h ► 15:24h Beč

Tilerson: Rusija naoružava i obučava pobunjenike u Ukrajini

Tilerson: Rusija naoružava i obučava pobunjenike u Ukrajini Foto: Beta/AP
Američki državni sekretar Reks Tilerson oštro je danas u Beču kritikovao Rusiju, uoči sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, zbog, kako je rekao, agresije u Ukrajini i političkog mešanja u zemlje u regionu.

Tilerson je na početku godišnjeg sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) rekao da Rusija "naoružava, vodi, obučava i bori se uz snage" koje se protive Vladi Ukrajine.

Američki državni sekretar je rekao da SAD "nikada neće prihvatiti rusku okupaciju i pokušaj aneksije" Krima.

On je rekao da će sankcije ostati na snazi sve dok Rusija Ukrajini ne vrati kontrolu nad Krimom.

Tilerson je rekao da SAD podržavaju sankcije koje su pojedine evropske zemlje uvele Rusiji dok ne povuče ruske snage iz Donbasa.

 

Odlukom o Jerusalimu Tramp samo priznao realnost

Američki državni sekretar Reks Tilerson stao je danas u odbranu odluke predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela rekavši da je Tramp jednostavno priznao realnost.

Tilerson je to rekao u Beču gde učestvuje na ministarskom savetu OEBS čije članice većinom osuđuju Trampovu odluku.

On je dodao da će SAD nastaviti da podržavaju rešenje izraelsko-palestinskog konflikta po modelu dve države i da Izraelci i Palestinci tek treba da razrade konačni status za Jerusalim.

Tilerson je rekao da čitav svet želi mirovni proces i da SAD veruju da i dalje ima šanse za to.

 

Tilerson: Tramp poštovao 'volju američkog naroda' da je Jerusalim glavni grad Izraela

Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je danas da je američki predsednik Donald Tramp poštovao "volju američkog naroda" kada je priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela.

"Predsednik samo izražava volju američkog naroda", rekao je Tilerson u Beču, na konferenciji za novinare sa austrijskim kolegom Sebastijanom Kurcom.

Prema Zakonu o Ambasadi SAD, koji je Kongres SAD usvojio 1995, vlada je pozvana da ambasadu iz Tel Aviva preseli u Jerusalim, "glavni grad Države Izrael".

"Predsednik nije učinio ništa osim što je poštovao zakon iz 1995. To se tiče američkog zakona i to je američka odluka. Svaka zemlja ima pravo da odluči gde će joj biti ambasada u Izraelu", izjavio je Tilerson i dodao da Vašington želi da vidi pregovore o miru Izraela i Palestinaca.

Zakon iz 1995. je za američku vladu obavezujući, međutim u njemu postoji klauzula koja predsedniku dozvoljava da odloži izvršenje zakona na šest meseci. Bil Klinton, Džordž Buš Mlađi i Barak Obama su klauzulu aktivirali na svakih šest meseci, a i Tramp je u junu ove godine to uradio, iako nevoljno.

Uprkos navodima nekih izvora da je Tilerson tražio od Trampa da mu pre objavljivanja odluke da vremena da obezbedi bezbednost američkih ambasada, državni sekretar je danas izrazio punu podršku Trampu.

Tilerson je takođe rekao da je Tramp jednostavno priznao realnost, piše Asošiejted pres.

Kurc, budući austrijski kancelar, pozvao je na izbegavanje "dodatne eskalacije u regionu" Bliskog istoka.

Evropska mini-turneja šefa američke dipomatije uz susrete sa američkim saveznicima, pala je u senku Trampove odluke o Jerusalimu i njene medjunarodne osude.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 7.12.2017, 18:01h rodoljub

    Amerika i NATO naoruzavaju naciste u Ukrajini. Rusi moraju i treba da se brane.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side