18.01.2018 | 08:30h ► 09:45h Vašington

Tilerson: Vojska SAD će ostati u Siriji

Tilerson: Vojska SAD će ostati u Siriji Foto: Beta/AP
Državni sekretar SAD Reks Tilerson izjavio je da će američka vojska ostati u Siriji sve do potpunog uništenja Islamske države, ali i da bi se suprotstavila iranskom uticaju kao i da bi pomogla svrgavanju predsednika Sirije Bašara el-Asada.

"Za naše nacionalne interese je ključno da zadržimo diplomatsko i vojno prisustvo u Siriji", rekao je juče Tilerson u predavanju o američkoj politici u sirijskom sukobu.

Prema njegovim rečima, primarni cilj vojne misije će i dalje biti sprečavanje "povratka Islamske države". "Islamska država je jednom nogom u grobu a, imajući u vidu američko vojno prisustvo u Siriji, uskoro će biti s obe", ocenio je Tilerson.

Državni sekretar je pozvao da se "ne ponovi greška iz 2011", kada je "prerani odlazak iz Iraka omogućio al-Kaidi da preživi" u toj zemlji i doprinese rađanju Islamske države.

Takođe, naveo je Tilerson, američko povlačenje bi dalo Iranu "zlatnu priliku da ojača svoje pozicije u Siriji", gde je Teheran već prisutan kao podrška Asadu. "Moramo obezbediti da rešenje sukoba ne dozvoli Iranu da se približi velikom cilju, kontroli regiona", izjavio je on.

On je po prvi put povezao američko vojno prisustvo u Siriji s potrebom da se doprinese Asadovom odlasku.

"Potpuno povlačenje američkih vojnika u ovoj fazi bi pomoglo Asadu da nastavi da ugnjetava svoj narod. Stabilnoj, jedinstvenoj i nezavisnoj Siriji je potrebno, na kraju krajeva, da dobije post-asadovsko vođstvo", rekao je Tilerson i ocenio da bi "odlazak" Asada, u okviru mirovnog procesa u Ženevi, "stvorio uslove za trajni mir".

 

Tilerson krivi Pjongjang za patnju severnokorejskog naroda

Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je da je Severna Koreja odgovorna što narod te države trpi međunarodne ekonomske sankcije uvedene zbog severnokorejskog nuklearnog oružja.

"Neprihvatljivo je da (lider Severne Koreje) Kim (Džong Un) bira to, ali mi nećemo preuzeti nikakvu odgovornost zbog činjenice da se on opredelio za patnju svog naroda", rekao je Tilerson novinarima u avionu kojim se vraćao u Vašington nakon sastanka u Vankuveru o Severnoj Koreji, prenela je agencija AP.

Tilerson je prethodno u Vankuveru pozvao Kinu i Rusiju, čiji zvaničnici nisu bili na skupu, da u potpunosti primene sankcije UN Severnoj Koreji, kao i bolju primenu pomorske zabrane kako bi se sprečilo da vlasti Pjongjanga tim putem zaobilaze sankcije.

Savet bezbednosti UN je krajem decembra usvojio nove sankcije Pjongjangu kojim se zabranjuje prodaja gotovo 75 odsto naftnih derivata Severnoj Koreji. Naložen je i povratak svih severnokorejskih radnika iz inostranstva do kraja 2019.

Na Korejskom poluostrvu vlada zatišje, a kako je juče saopštio Seul, Južna i Severna Koreja su se dogovorile da formiraju prvi zajednički olimpijski tim i da sportisti dve zemlje zajedno marširaju pod jednom zastavom na ceremoniji otvaranja predstojećih Zimskih olimpijskih igara.

Do otopljavanja odnosa dve zemlje došlo je pošto je lider Severne Koreje Kim Džong Un najavio 1. januara, u novogodišnjem obraćanju, mogućnost učešća severnokorejskih sportista na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji. Seul je sledećeg dana odgovorio predlogom da 9. januara budu nastavljeni zvanični pregovori prekinuti pre dve godine.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side