06.08.2016 | 10:44h ► 15:02h Zagreb

Knin: Podnete dve krivične i šest prekršajnih prijava

Knin: Podnete dve krivične i šest prekršajnih prijava Foto: pixabay.com
Dve krivične prijave zbog povrede ugleda strane države i šest prekršajnih prijava od kojih se pet odnosi na kršenje javnog reda i mira, a jedna zbog kršenja zakona o javnom okupljanju, podnete su, kako danas prenose mediji, nakon obeležavanja 21. godišnjice "Oluje" u Kninu.

Sudeći prema nalogu na Fejsbuku, među prijavama koje se odnose na kršenje javnog reda i mira je i prijava koja se odnosi na Marka Perkovića Tompsona, prenosi HINA.

Portparolka šibensko-kninske Policijske uprave Marica Kosor je potvrdila da je Tompson sinoć nakon završetka koncerta u Kninu prekršajno prijavljen i dodala da po zakonu ne sme da govori o osobama  protiv kojih su izdate prijave.

"Mogu samo da vam potvrdim da smo zbog povrede ugleda strane države podneli kaznene prijave protiv muškaraca starosti 27 i 44 godine, koji su zapalili zastavu Republike Srbije, a uz to smo podneli pet prekršajnih prijava zbog narušavanja javnog reda i mira i jednu po Zakonu o javnom okupljanju", odgovorila je Kosor.

Portparolka je potvrdila da je u toku proces identifikacije osoba koje su učestvovale u zaustavljanju saobraćaja u glavnoj kninskoj ulici gde su palili "bengalke", lupali po automobilima, pevali "Juru i Bobana". 

Na Tompsonovom Fejsbuk profilu objavljeno je da ga je sinoć šibenska policija prekršajno prijavila "jer je glasno pevao "Za dom spremni", a da je, kako navodi, javnosti jasno da je pevao pesmu "Bojna Čavoglave", koja u svom delu ima stih "Za dom spremni" i to da je pevao "kako logika nalaže, glasno, jer koliko je poznato ne postoji tiho pevanje,  zna se i da ta pesma nije zabranjena".

"Očigledno je da nekima smeta i "Oluja" i veličanstvena proslava u Kninu, kao i veče u Kninu koje je posvećeno Vukovaru", navodi Tompson.

U hrvatskom Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, između ostalog, navodi se da će "onaj ko na javnom mestu izvođenjem, reproduciranjem pesama i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir" biti kažnjeni za prekršaj novčanom, ili kaznom zatvora do 30 dana.

 

Tompsonu prekršajna prijava, odbio da je potpiše

Po završetku koncerta Marka Perkovića Tompsona u Kninu policija je tom pevaču uručila prekršajnu prijavu, jer je pevao "Za dom spremni!", a pevač je odbio da potpiše prijavu, javili su danas hrvatski mediji.

"Dana 5.8.2016. godine, u 23:45 u Kninu, na stadionu FK Dinara, prilikom održavanja koncerta povodom proslave Dana pobede i domovinske zahvalnosti, isti je glasno pevao "Za dom spremni!", čime je počinio prekršaj iz člana 5. Zakona o prekršajima protiv DRH-a", stoji u prijavi.

Informacija o prijavi objavljena je na internet stranici namenjenoj Tompsonovim obožavaocima.

"Odmah po silasku s bine nakon kninskog koncerta, kninska policija je na putu do bakstejdža iz nepoznatih razloga presrela Tompsona u nameri da ga privede na stranu, Tompsonovo obezbeđenje nije to dopustilo pa su policajci kasnije došli do bekstejdža da bi Tompsonu urucili obaveštenje o prekršaju, jer je glasno pevao "Za dom spremni", stoji u informaciji koji je preneo index.hr.

autor: SA izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side