Tramp čestitao Netanjahuu što će ponovo predvoditi vladu
27.03.2020 Beograd

Tramp čestitao Netanjahuu što će ponovo predvoditi vladu

Tramp čestitao Netanjahuu što će ponovo predvoditi vladu Foto: prtscr
Predsednik SAD Donald Tramp pozvao je danas telefonom premijera Izraela Benjamina Netanjahua da mu čestita što će on obrazovati novu Vladu Izraela.

Netanjahu, vođa konzervativnog Likuda i njegov rival Beni Ganc koji je u četvrtak izabran za novog predsednika parlamenta Kneseta blizu su dogovora o vanrednoj vladi jedinstva nakon izbora 2. marta, trećih za manje od godinu dana, na kojima nije bilo jasnog pobednika.

"Predsednik SAD je telefonirao premijeru Benjaminu Netnjahuu i čestito mu što će on obrazovati i predvoditi narednu vladu", navedeno je u saopštenju Netanjahuovog kabineta.

Dvojica lidera su u prijateljskom razgovoru diskutovala i o raznim neophodnim koracima koji se preduzimaju zbog širenja pandemije korona virusa, dodaje se u saopštenju.

Izraelski mediji podsećaju da je mandat za obrazovanje nove vlade posle trećih izbora za manje od godinu dana od predsednika Izraela Ruvena Rivlina dobio Ganc jer ga je za premijera predložila tesna većina, 61 od 120 poslanika u Knesetu.

Međutim, od početka nije bilo jasno kako bi Ganc, lider saveza partija centra uspeo da ispuni taj zadatak.

Na osnovu očekivanog dogovora o jedinstvu Netanjahu će ostati premijer u narednih 18 meseci, a potom će ga na toj funkciji zameniti Ganc.

Netanjahuov Likud osvojio je najviše poslaničkih mandata na izborima ali je on sa svojim saveznicima desničarskim i nacionalističkim strankama nije imao većinu za formiranje vlade i tada mu je samo kancelar Austrije Sbastijan Kurc čestitao.

Posle izbora u aprilu 2019. godine, kada se u početku činilo da je Netanjahu pobedio, ali se posle ispostavilo da ne može da obrazuje vladu, Tramp ga je pozvao da mu čestita.

I Ganc i Netanjahu koji je premijer neprekidno više od jedne decenije i ukupno preko 13 godina, ali mu predstoji suđenje za korupciju, javno su govorili o potrebi obrazovanja vanredne vlade jedinstva zbog krize nastale usled zaraze korona virusom.

Ni jedan od njih dvojice nije učinio neophodan korak da se to ostvari sve do srede kada su razgovarali telefonom na poziv predsednika Izraela.

Ganc je potom izabran za predsednika Kneseta u sklopu očekivanog dogovora o jedinstvu.

Izraelski mediji navode da će on biti partner Netanjahuu u vladi jedinstva i da će najpre biti ministar spoljnih poslova ili odbrane.

Lideri dve partije koji su bili u Gancovom savezu su se usprotivili vladi jedinstva koju bi predvodio Netanjahu i juče su napustili taj savez.

Ganc je tokom svih izbornih kampanja u protekloj godini govorio da neće biti u vladi koju predvodi Netanjahu.

On je međutim juče i danas rekao da pandemija i politički zastoj zahtevaju drugačije ponašanje kako bi se Izrael izvukao iz krize.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side