16.08.2018 Vašington

Tramp oduzeo pravo na pristup poverljivim podacima bivšem šefu CIA Brenanu

Tramp oduzeo pravo na pristup poverljivim podacima bivšem šefu CIA Brenanu Foto: Beta / AP
Predsednik SAD Donald Tramp oduzeo je pravo na pristup poverljivim dokumentima nekadašnjem direktoru CIA Džonu Brenanu, što se smatra nezapamćenim činom osvete kritički nastrojenom bivšem zvaničniku SAD.

Nešto kasnije, Tramp je za Vol strit džurnal povezao tu odluku sa istragom o ruskom mešanju u izbore, navodeći Brenana među onima koje smatra odgovornima za pokretanje te istrage.

"Ja to zovem nameštenim lovom na veštice, to je prevara. A ti ljudi su je vodili", rekao je Tramp u intervjuu, dodavši da misli "da je nešto moralo biti urađeno".

U predsednikovoj izjavi datoj ranije u sredu pitanje Rusije se nije pominjalo, već je Tramp osudio Brenanove kritike i govorio o "rizicima koje predstavlja njegovo nestabilno ponašanje" kao i "ustavnoj odgovornosti da zaštiti poverljive podatke".

Tramp je takođe zapretio oduzimanjem bezbednosnih pristupa još nekolicini ljudi, među kojima su bivši direktor FBI Džejms Komi, nekadašnji direktor obaveštajnih službi Džejms Klaper, bivši direktor CIA Majkl Hejden, savetnica za nacionalnu bezbednost Baraka Obame Suzan Rajs i drugi.

Svi oni su kritični prema Trampu, ili on veruje da su protiv njega.

Brenan je Trampovu odluku nazvao "zloupotrebom ovlašćenja".

"Verujem da je Tramp rešio da preduzme ovaj korak, kao što je činio i sa ostalima, da bi pokušao da zastraši i potisne svaku kritiku njega ili njegove vlade", rekao je Brenan za MSNBC.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side