19.03.2019 | 20:19h ► 20:54h Vašington

Tramp ponovio da su sve opcije otvorene za Venecuelu

Tramp ponovio da su sve opcije otvorene za Venecuelu Foto: Beta / AP
Predsednik SAD Donald Tramp ponovio je danas da su sve opcije otvorene u suočavanju sa krizom u Venecueli.

Tramp je rekao da bi SAD mogle da uvedu "mnogo strože" sankcije režimu venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura ukoliko to bude potrebno.

On je pozvao venecuelanske vojnike da prestanu da podržavaju socijalističkog predsednika Madura, preneo je Frans pres.

"Pozivamo venecuelanske vojnike da prekinu svoju podršku Maduru, koji nije ništa drugo nego marioneta", rekao je američki predsednik u izjavi u Beloj kući na zajedničkoj konferenciji za novinare sa brazilskim predsednikom Žairom Bolsonarom.

Tramp se osvrnuo na nedavni prekid struje širom Venecuele i rekao da "nešto užasno tamo dešava" i da treba da se okonča ta grozna situacija.

I Brazil i SAD podržavaju venecuelanskog opozicionog vođu Huana Gvaida koga je većina zapadnih zemalja priznala kao legitimnog vođu Venecuele.

 

Tramp želi da Brazil postane član NATO

Donald Trump danas je u Vašingtonu snažno podržao brazilskog predsednika Žaira Bolsonara i pomenuo mogućnost ulaska Brazila u NATO.

"Imam nameru da dam Brazilu status vodećeg saveznika koji nije član NATO ili moguće da on postane i saveznik član NATO," rekao je Tramp u Beloj kući na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Boslonarom.

Tramp je rekao da bi se time znatno ojačala bezbednost i saradnja između dve zemlje.

Ranije na razgovorima u Ovalnoj sobi Tramp je rekao da je naklonjen tome da podrži ulazak Brazila u NATO obzirom na sadašnje odnose između dve zemlje i posebno njegove odnose sa Bolsonarom.

NATO formiran početkom hladnog rata postao je glavna organizacija zajedničke odbrane sa 29 zemalja članica u Evropi i Severnoj Americi.

Posle 12 zemalja osnivača (SAD, Belgija, Kanada, Danska, Francuska, Velika Britanija, Island, Italija, Luksemburg, Norveška, Holandija, Portugal) u Alijansu su prvo još ušle tokom sedam godina Grčka, Turska, Nemačka, Španija, Poljska, Mađarska i Češka. U martu 2014. drugi talas od sedam istočnoevropskih zemalja pridružio se Alijansi (Litvanija, Letonija, Estonija, Slovačka, Slovenija, Bugarska i Rumunija). U 2010. godini su u Alijansu ušle Albanija i Hrvatska i poslednja je ušla Crna Gora 2017. godine.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side