12.06.2019 | 20:13h ► 20:40h Vašington

Tramp ponovo kaže da će se s Putinom sastati na G20 u Japanu

Tramp ponovo kaže da će se s Putinom sastati na G20 u Japanu Foto: Beta, AP
Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u sredu da će se sastati sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom tokom samita G20 krajem juna u Japanu.

"Sastat ću se s Putinom na G20", rekao je kratko Tramp u Beloj kući posle sastanka s predsednikom Poljske Andžejem Dudom.

"Sastat ću se s kineskim predsjednikom Sijem na G20 i s mnogim drugim liderima", dodao je on.

Republikanski milijarder i republikanski šef američke države je to već objavio u maju, ali je Kremlj tada rekao da "nema dogovora" o sastanku s Putinom.

Njihov poislednji sastanak, u Helsinkiju, bio je jula 2018.

Donald Tramp koji je obećao da će poboljšati odnose Sjedinjenih Država i Rusije, šokirao je američku političku klasu svojim pomirljivim tonom prema Vladimiru Putinu.

 

Tramp razmatra premeštanje dodatnih 2.000 vojnika u Poljsku

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas u Vašingtonu da razmatra premeštanje oko 2.000 dodatnih američkih vojnika u Poljsku iz Nemačke i drugih evropskih zemalja.

Na sastanku s poljskim predsednikom Andžejom Dudom u Beloj kući, Tramp je međutim naveo da konačna odluka o tome nije doneta. On je rekao da SAD "dugo, dugo vremena" imaju desetine hiljada vojnika stacioniranih u Nemačkoj i da će verovatno prebaciti "određen broj" tog osoblja u Poljsku "ako o tome bude postignut dogovor". "Nismo do kraja doneli odluku. Nismo ništa okončali", rekao je Tramp novinarima pred Dudom.

Američki predsednik je kazao da je Poljska zainteresovana da kupi od SAD više od 30 borbenih aviona F-35. Zvaničnici SAD su ove nedelje naveli da se očekuje da Tramp objavi da će poslati u Poljsku oko 1.000 dodatnih vojnika i eskadrilu bespilotnih letelica kako bi pomogao njenu samoodbranu u vreme zabrinutosti zbog vojne aktivnosti Rusije.

Poljski lideri su mesecima lobirali da SAD pošalju dodatne snage u njihovu zemlju i od ranije izražavali nadu da će u Poljskoj biti formirana trajna američka baza za koju su predlagali ime "Tvrđava Tramp".

 

Tramp se sastao s predsednikom PoljskeDudom, najavio 'važno' američko prisustvo

Donald Tramp je u sredu ugostio svog poljskog kolegu Andžeja Dudu i obećati mu da će ojačati američko vojno prisustvo u njegovoj zemlji, što će verojatno ponovno pokrenuti napetost s Moskvom.

Tramp - 72-godišnji američki milijarder, i Duda - 47-godišnji poljski advokat, sastaće se danas ponovo u Ovalnom kabinetu, na svečanosti potpisivanja najavljenog "sporazuma" s nejasnim sadržajem, a sledi zajednička konferencija za štampu u bašti Bele kuće.

Na svom prvom sastanku s Trampom u Vašingtonu krajem 2018. godine, Duda je predložio da se potroše najmanje dvije milijarde dolara za uspostavljanje stalne američke vojne baze u Poljskoj.

Potpisivanje sporazuma o tome snažan je simbol za poljsku konzervativnu vladu koja redovno osuđuje "agresivno ponašanje" Rusije, posebno nakon pripajanja ukrajinskog Krimskog poluostrva 2014. godine.

Američka izvršna vlast obećala je "važnu najavu", bez napredovanja podataka. "Ovaj sastanak je jedinstvena prilika da se naglasi jačanje naših vojnih odnosa i naša uzajamna predanost NATO-u", rekao je jedan američki zvaničnik.

Skoro 5.000 američkih vojnika već je na poljskom tlu kao deo NATO operacija.

Prema Kžiđtofu Ščežerskom, savetniku poljskog predsednika, američko prisustvo će se povećati "kvalitativno i kvantitativno".

Poljski ministar odbrane Mariuđ Blaščak zadovoljan je što su dve zemlje postigle dogovor posle višemesečnih pregovora.

Pentagon je do sada bio neodlučan prema toj ideji, ukazujući posebno na to da prostor koji je predložila poljska vlada nije dovoljno veliki za adekvatnu obuku američkih vojnika, uključujući i artiljeriju.

NATO je povećao svoje odbrambene sposobnosti duž istočnog krila posle ruskog pripajanja Krima i uloge koju pripisuje Moskvi u sukobu u Ukrajini.

Vojne grupe su raspoređene u tri baltičke države, kao i u Poljskoj, a NATO preduzima korake da poboljša svoju sposobnost reagovanja u slučaju upada.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side