20.03.2017 Vašington

Tramp preneo iračkom premijeru odlučnost naspram Islamske države

Tramp preneo iračkom premijeru odlučnost naspram Islamske države Foto: Beta/ AP
Američki predsednik Donald Tramp ponovio je danas u razgovoru sa iračkim premijerom Hajderom al Abadijem u Beloj kući da je rešen da uništi ekstremističku grupu Islamska država.

"Zahvaljujem vam što ste ovde, imam puno poštovanja za vas i znam da radite jako teško... vaši vojnici se hrabro bore", rekao je Tramp i naglasio napredak iračkih snaga u borbi za Mosul.

Iračke snage uz podršku medujanrodne koalicije pod američkom komandom pokrenule su 17. oktobra ofanzivu za povraćaj tog grada, poslednjeg uporišta Islamske države u zemlji. Krajem januara osvojili su istočni deo grada, a od 19. februara vode akciju za zauzimanje zapadnog dela grada.

"Moramo se otarasiti Islamske države, moramo se otarasiti Islamske države", rekao je Tramp pred iračkim premijerom, koji u sredu treba da prisustvuje ministarskom sastanku 68 zemalja članica koalicije protiv ekstremista.

Tenzije između Bagdada i Vašingtona izbile su krajem januara kada je Tramp izdao svoj prvi ukaz o zabrani ulaska državaljana sedam većinski muslimanskih zemalja u SAD, među kojima je bio i Irak. Tu meru je blokiralo američko pravosuđe, a u novom dekretu koji je zamenio prvi koji je Tramp potpisao  martu, Irak je izostavljen.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw