25.07.2018 | 20:25h ► 22:57h Vašington

Tramp sa Junkerom o trgovini i carinama

Tramp sa Junkerom o trgovini i carinama Foto: Pixabay
Predsednik SAD Donald Tramp sastaje se danas u Beloj kući s predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom i komesarkom za trgovinu Sesilijom Malmstrem u vreme zabrinutosti zbog sve većeg trgovinskog spora dve strane oko automobila.

Tramp je naveo da želi fer trgovinski sporazum s EU i da se nada da će se doći do rešenja. Prema njegovim rečima, najbolje bi bilo da uopšte nema carina ni ograničenja.

Evropski lideri pokušavaju da odgovore Trampa od uvođenja carina na automobile i auto-delove, jer bi to štetilo obema stranama.

Evropljani su upozorili da su spremni da uvedu carine na 20 milijardi dolara američke robe ako Tramp uvede carine na automobile.

 

Pomirljivi tonovi Junkera i Trampa na sastanku u Vašingtonu

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i američki predsednik Donald Tramp dali su smirujuće izjave uoči današnjeg sastanka u Beloj kući u nastojanju da smire tenzije oko rastućih trgovinskih sukoba.

"Mi smo bliski partneri, saveznici, ne neprijatelji", rekao je Junker dok je Tramp rekao da očekuje nešto "vrlo pozitivno" od njihovog susreta.

Junker je takođe istakao da Brisel i Vašington treba da rade zajedno.

"Mi predstavljamo polovinu svetske trgovine, 1.000 milijadi dolara trgovine je između nas", rekao je šef Evropske komisije.

Tramp je uzvratio da bi se slažio ako bi mogli da "nemaju ni carine, ni barijere ni subvencije" i da bi SAD tada bile "izuzetno zadovoljne".

Američki predsednik nije propustio da podseti da je njegova zemlja izgubila "stotine milijardi dolara s Evropskom unijom."

"Mi samo želimo jednake uslove za naše poljoprivrednike, industrijalce, za sve", dodao je Tramp.

Tramp je rekao da SAD žele "fer trgovinski sporazum" s Evropskom unijom.

Junker je rekao da dve strane treba zajedno da rade na tome da reše nedavne nesuglasice oko Trampovih pretnji da će uvesti carine na uvoz evropskih automobila i oko evropskih planova da uzvrati ako se to desi.

"Treba da razgovaramo o smanjenju carina umesto njihovom povećanju", rekao je Junker, a Tramp je klimao glavom.

Tramp je nagovestio da bi EU mogla da bude veliki dobitnik u nekom revidiranom trgovinskom sporazumu.

Evropska unija je od 1. juna podvrgnuta američkim carinama od 25 odsto na uvoz čelka i 10 odsto na aluminijum, pošto Tramp smatra da evropske zemlje ne otvaraju dovoljno svoje tržište američkim proizvodima. Brisel je uzvratio uvođenjem carina na neke tipično američke proizvode kao što su motocikli Harli Dejvidson i puter od kikirikija.

Međutim Tramp preti da će, ukoliko nema popuštanja od strane Evrope, uvesti carine na uvoz evropskih automobila što posebno zabrinjava Nemačku gde taj sektor zapošljava oko 800.000 ljudi.

Tramp je više puta nazvao EU, koja uključuje neke od najstariji i najposvećenijih saveznika SAD, da je nefer trgovinski partner i čak je nazvao neprijateljem.

Svaki trgovinski spor koji bi uključio automobile imao bi velike posledice za ekonomije obe strane. EU ima veliki udeo u američkoj industriji gde evropske kompanije proizvode gotovo tri miliona automobila godišnje, i predstavljaju četvrtinu američke proizvodnje.

 

Junker: Dogovoreno da se ne uvode nove carine

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je danas u Vašingtonu da je sa domaćinom, američkim predsednikom Donaldom Trampom, dogovorio da se obe strane uzdrže od uvođenja dodatnih carina dok traju razgovori o trgovini, prenose agencije.

Junker je rekao da je "nameravao da danas sklopi dogovor i da je danas sklopio dogovor".

Tramp je rekao da su obe strane saglasne da se kreću ka potpunom ukidanju carina, ograničenja i subvencija, kao i da će raditi na rešenju problema carina na čelik i aluminijum.

On je naveo da je EU pristala da "kupi veliku količinu američke soje", kao i da poveća uvoz američkog tečnog gasa.

Tramp je rekao ovo "veliki dan za slobodnu i fer trgovinu", preneo je Asošiejted pres.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side