13.07.2018 | 10:03h ► 17:16h London

Tramp u Londonu kritikovao planirani dogovor Britanaca sa EU posle Bregzita

Tramp u Londonu kritikovao planirani dogovor Britanaca sa EU posle Bregzita Foto: Beta, AP
Američki predsednik Donald Tramp danas će se u Londonu sastati s britanskog premijerkom Terezom Mej nakon što je u intervjuu tabloidu San kritikovao njen plan o budućim trgovinskim odnosima sa Evropskom unijom (EU) posle istupanja zemlje iz njenog članstva (Bregzit).

"Ako budu imali takav dogovor, onda ćemo pregovarati sa EU umesto s Velikom Britanijom", rekao je sinoć Tramp britanskom Sanu, dok je Tereza Mej računala, kako prenosi Frans pres, na Trampovu posetu Londonu za razgovore o sporazumu o slobodnoj trgovini sa Vašingtonom posle Bregzita krajem marta 2019.

Tramp je po dolasku u Veliku Britaniju ocenio da bi planirani sporazum Londona s Briselom "verovatno ubio" dogovor sa SAD.

Američki predsednik koji je u Londonu doputovao iz Brisela gde je učestvovao na samitu lidera NATO, nije isključio mogućnost da se sastane s "prijateljem Borisom", misleći na Borisa Džonsona, pristalicu tvrde struje Bregzita, koji je nedavno podneo ostavku na mesto šefa britanske diplomatije.

Tramp je za Džonsona rekao da ne sumnja da bi mogao da bude "veliki premijer".

Britanski Gardijan potom je komentarisao da je Tramp pokazao "koga lično više voli i kakvu vrstu Bregzita želi za Veliku Britaniju".

Portparolka Bele kuće Sara Sanders je u Vašingtonu pokušala da ublaži Trampovu izjavu, navodeći da američki predsednik "poštuje i voli" britansku premijerku i da nikada ništa ružno nije rekao o njoj već je smatra dobrom osobom.

Posle sastanka s Mejovom, Trampa i njegovu supruga Melanija primiće u palati Vindzor kraljica Elizabeta Druga.

Istovremeno s Trampovom posetom, u Londonu će biti organizovani protesti protiv njegove politike prema migrantima, njegovih "seksističkig stavova" i "negiranja" klimatskih promena.

 

Tramp: Odnosi s britanskom premijerkom veoma, veoma čvrsti

Američki predsednik Donald Tramp danas je u Londonu pružio uveravanja da s britanskom premijerkom Terezom Mej ima "veoma, veoma čvrste" odnose, urpkos kritikama koje je sinoć izneo na račun njene politike.

"Odnosi su veoma, veoma čvrsti. Imamo odlične odnose", rekao je Tramp pored britanske premijerke u rezidenciji Čekers gde je predviđen radni ručak dvoje zvaničnika.

Tramp je sinoć po dolasku u Veliku Britaniju tabloidu San rekao da će britanski plan o budućim trgovinskim odnosima sa Evropskom unijom (EU) posle njenog istupanja iz članstva, "verovatno ubiti" dogovore o slobodnoj trgovini između Vašingtona i Londona.

Posle sastanka u Čekersu, rezidenciji britanskih premijera, Tramp i njegova supruga  Melanija se očekuju u palati Vindzor, gde će im čajanku prirediti kraljica Elizabeta Druga.

 

Tramp: Nisam kritikovao Mej, imam puno poštovanja prema njoj

Predsednik SAD Donald Trump izjavio je danas da nije kritikovao britansku premijerku Terezu Mej u intervjuu tabloidu San u kojem je doveo u pitanje njen plan za Bregzit i pohvalio njenog unutarpartijskog rivala Borisa Džonsona.

Na zajedničkoj konferenciji za medije na imanju Čekers, rezidenciji britanske premijerke, Tramp je danas rekao da "ima puno poštovanja" za Terezu Mej i da će njemu "biti u redu" svaki način izlaska Velike Britanije iz EU, prenosi Asošiejted pres.

On je dodao da San nije objavio "velike stvari" koje je rekao o Mej u tom intervjuu.

Mej je učtivo izrazila neslaganje s Trampovim upozorenjem da bi njen plan za Bregzit mogao da ugrozi sporazum o slobodnoj trgovini SAD i Velike Britanije posle Bregzita.

Navela je da njen plan obezbeđuje platformu za "ambiciozan" trgovinski sporazum dve države.

Tramp je sinoć, po dolasku u Veliku Britaniju, rekao za San da će britanski plan o trgovinskim odnosima s EU posle Bregzita "verovatno ubiti" dogovore o slobodnoj trgovini između Vašingtona i Londona.

U intervjuu je takođe pohvalio rivala Mej u Konzervativnoj stranci, doskorašnjeg ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona, za kog je rekao da ne sumnja da bi mogao da bude "veliki premijer".

Šef Bele kuće je danas naveo da će Mej doneti odluku o Bregzitu, a da je on uverava da SAD "mogu da trguju" i da "nemaju nikakva ograničenja" u pogledu trgovine s Velikom Britanijom.

Mej je pohvalila snagu povezanosti SAD i Velike Britanije.

"Isključivo je naša odgovornost da osiguramo da transatlantsko jedinstvo opstane", kazala je britanska premijerka.

I Tramp i Mej su naveli da se nadaju skorom postizanju bilateralnog trgovinskog sporazuma.

autor: JU/AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side