19.03.2018 | 10:08h ► 22:08h Beograd

Tramp zatražio smrtnu kaznu za dilere droge

Tramp zatražio smrtnu kaznu za dilere droge Foto: Beta / AP
Američki predsednik Donald Tramp je danas zatražio oštrije kažnjavanje dilera droge, uz uvođenje smrtne kazne.

Tramp je predstavio svoj plan za borbu protiv zavisnosti od opioida u izlaganju u Mančesteru, u američkoj državi Nju Hempšir, koja je teško pogođena narkoticima, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

On je rekao da se mora krenuti na dilere drogom i da je sve mimo toga "gubljenje vremena", što je izazvalo aplauz među slušaocima njegovog govora.

Među merama predsednika SAD je i borba protiv zloupotrebe lekova izdatih na recept. Tramp je takođe ukazao na potrebu da se pruži pomoć onima koji se bore protiv zavisnosti.

Procenjuje se da je oko 2,4 miliona Amerikanaca zavisno od narkotika, od heroina do lekova protiv bolova koji se izdaju na recept.

Američki predsednik je borbu protiv zavisnosti od opioida zacrtao kao jedan od svojih prioriteta.

U SAD je 2016. registrovano oko 64.000 umrlih od predoziranja, a veliki broj njih od opioida. U tu kategoriju se ubrajaju i lekovi koji se prepisuju receptom kao što je oksikontin i fentanil, kao i heroin često povezan sa sintetičkim supstancama.

Početkom marta na sastanku u Beloj kući Tramp je rekao da zemlje koje imaju smrtnu kaznu za trgovce drogom, imaju "mnogo manje problema s drogom" nego SAD.

Ideja o mogućnosti uvođenja smrtne kazne za neke trgovce drogom daleko je od toga da je jednoglasno podržana među američkim političarima.

Demokratski senator iz Masačušetsa Ed Marki je rekao da se kriza sa opioidima neće rešiti zatvaranjima i pogubljenjima, i založio se za inicijative u zdravstvu koje bi mogle da spasu živote.

U Trampovom planu se takođe predviđa da se smanji potražnja za drogom kroz obrazovanje i borbu protiv prekomernog prepisivanja opasnih lekova za smanjenje bola.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side